Варненският отбор ФК Бастун е новият шампион в „Ариана Аматьорска лига“.

След много оспорван двубой, изпълнен с критични и запомнящи се положения, дузпите решиха крайното 6:5 между отборите на Бастун и FK ROMANO. В редовното време финалният мач на стадион „Ариана Арена“ в центъра на Русе завърши 1:1.

Тази вечер Бастун ще играе демонстративен мач срещу професионалния шампион на България Лудогорец (Разград).

Варненският отбор триумфира като национален шампион на „Ариана Аматьорска лига“ 2014 само седмица, след като си осигури участие в Големия финал. Бастун показа много стабилна игра във всички мачове от финалната фаза, а при изпълнението на дузпите показа здрави нерви.

Димитър Цветанов от Бастун получи наградата за феърллей на Големия финал.

Много положения и три греди във финала

Финалният двубой пред изпълнените със зрители трибуни на „Ариана Арена“ се превърна в украшение на целия двудневен турнир в Русе.

FK Romano, който се класира като втори от регионалния финал в София, страдаше от малшанс и по нищо не отстъпваше на бъдещия шампион.

Бастун откри резултата през първото полувреме чрез Пламен Стойков, който открадна топката в предни позиции и с премерен шут вкара за 1:0.

Това беше сигнал за ROMANO да търси изравняването и столичани положиха максимални усилия да го постигнат. В много от ситуациити обаче не им стигаше късмет, а в други блестеше вратарят на варненци Пенко Димов.

ROMANO уцели три пъти гредата, а Димов изби поне 6 удара от всякаква дистанция, които можеха да се превърнат в голове. Въпреки това столичани не губеха надежда и две минути преди края на редовното време изравниха чрез Даниел Несторов.

Финалът трябваше да се реши с дузпи. И двата отбора показа висока прецизнот при изпълнението, но все пак вратарят на Бастун Димов блесна още веднъж, като изби единия от ударите. Пламен Стойков с последния пети удар осигури титлата за своя отбор.

На трето място се класира ловешкият Тренто, който победи с 2:1 пловдивския ФК Даяна.

Шампионът получи право да играе с Лудогорец

Посланикът на „Ариана Аматьорска лига“ 2014 Красимир Балъков връчи купата на шампиона в петото юбилейно издание на турнира.

„От своята кариера знам, че невинаги може да си шампион, разбира се, това е целта, но е важно да изпитваш удоволствието от футбола – това, което всички вие и останалите участници в тазгодишното издание на Ариана Аматьорска лига показаха“, заяви Балъков.

„В последните два дни изживях отново неподправените емоции от срещата с футболистите аматьори. Наслаждавах се на това, което отборите тук в Русе ни показаха като футбол и като страст към играта“, добави той.

Мачът между Бастун и Лудогорец ще даде възможност за своеобразен реванш за професионалния шампион, който миналата година загуби от шампиона на „Ариана Аматьорска лига“ с 1:2.

След този мач е предвидено публично излъчване на финала на световното първенство по футбол  между Германия и Аржентина на „Ариана Арена“.