С различни съдби, характери, здравословно състояние, тегло и възраст се открояват 14-те участници в уникалното не само за Русе риалити предаване за отслабване „Срещата с Филипп Хайвазиан“ по телевизия „Делта“. Едно обаче преплита пътищата на 14-годишен ученик и 70-годишен пенсионер. Това е желанието им да отслабнат и то по здравословен начин. В борбата с килограмите сили ще мерят и двама рекордьори по наднормено тегло - 155-килограмовия Велизар и 123-килограмовата Наталия. Нейна е и най-амбициозната цел в предаването - да олекне със 17 килограма. Повечето участници ще се борят да свалят средно десетина килограма. Кой ще успее да реализира плановете си, ще стане ясно след 11 седмици.
Само седмица след старта на предаването, първият успех вече е налице. Жена с диабет само за пет дена е свалила 4 единици от неговото ниво. Постижението й е резултат от индивидуални хранителни режими, които са изготвени след замерване на 9 параметъра на тялото.
Голям напредък е и успешната промяна в хранителните навици на участниците.
„Всички те са различни хора, но общото между тях е, че всеки е опитвал да отслабне. Най-често това е ставало със спазването на жестока диета, с която са успявали да свалят десетина килограма, но няколко седмици по-късно са качвали по 15“, обяснява първоначалните си впечатления диетологът и фитнес инструктор Филипп, на чиито съвети разчитат борещите се с тлъстинките.
Закуската с кафе или цигара, или най-зловещото - симфония от двете - е сред най-сериозните грешки, които пълничните мъже и жени правят. Голямо е и пренебрежението към пиенето на вода. Всичко това е изкоренено и участниците в риалитито вече знаят - сутринта се започва с пиене на вода и истинска закуска, след което идва ред и на кафето.
„Дори вече са доволни от това, че пият вода и се хвалят с постиженията си във фейсбук групата на шоуто и така се мотивират един друг“, обяснява Филипп. За силна мотивация им служи и още една препоръка на техния треньор. Филипп ги е посъветвал да направят свой колаж като от едната му страна да сложат своя снимка със сегашната си визия, а от другата тялото, което искат да постигнат. За по-голямо нахъсване дори могат да поставят своя образ върху добре оформените извивки на мечтаната фигура, за да осъзнаят реално какво могат да постигнат, стига да имат воля и желание.
Участниците не скрили и силната си изненада от голямото количество храна, което им се препоръчва всеки ден. И как да не е така, след като до съвсем скоро у тях са битували митовете, че един морков е солиден обяд за отслабващ човек.
„Идеята е да се яде начесто, за да не се стига до озверяване от глад. На тях нищо не им е забранено, но те вече знаят как влияят отделните храни на тялото им и че чрез тях могат да контролират начина, по който изглеждат“, обяснява още Филипп. Гуруто в храненето се надява участниците да са преодолели паразитния феномен от натъпкването с големи количества храна вечер, което е голям проблем на хората като цяло.
Пътят на отслабващите може да бъде проследен всеки четвъртък от 20 часа по кабелна телевизия „Делта“. Освен това предаванията могат да се гледат и в интернет сайта http://easyslim.com.ua. Като медиен партньор „Утро“ също ще следи и отразява битката с килограмите. Всеки желаещ може да се докосне до групата по време на сутрешните им занимания в парка на младежта. Зад Английската гимназия в 8 без 15 започват упражненията по дихателна техника, за които вече подробно разказахме. В тях могат да се включат любителите на здравословния начин на живот и пълноценното зареждане в началото на деня.