Бившият областен управител Йордан Борисов е първи в класацията на комисията от общински съветници за омбудсман на Русе. След явно гласуване вчера той събра най-много гласове „за“ - 7. Четирима от членовете на комисията се въздържаха, а един не гласува. Шефът на архива единствен има солиден опит като обществен защитник в Иваново и в Две могили.
На второ място е адвокат Вяра Драгнева с 5 гласа „за“ от членовете на журито, а колегата й Здравко Паскалиев получи одобрението на трима от тях. Единствено за Гинка Танкова от национално движение „Свобода“ нямаше нито един вот „за“. 5 от членовете на комисията гласуваха против нейната кандидатура, а останалите 8 се въздържаха. За тримата й конкуренти никой не гласува против, имаше само въздръжали се.
Класацията ще бъде представена на Общинския съвет, който според регламента окончателно трябва да реши кой да бъде обществен посредник. Това ще се случи на сесията през декември.
Важно е да се знае, че за избора на омбудсман са необходими 2/3 от гласовете на всички общински съветници. От значение е и друга подробност - класацията на журито не е задължителна, а само препоръчителна за Общинския съвет. Той може поне теоретично да предпочете не първия в нея, а някои от следващите.
В крайна сметка дали Русе ще има омбудсман и кой ще бъде той, изцяло зависи от консенуса, който ще постигнат съветниците. При положение, че комисията, която оценяваше кандидатите, беше от 12 членове от различни политически сили, най-логичното е нейният избор да не бъде пренебрегнат. Някои от общинските съветници обаче не изключват и патова ситуация - нито един от кандидатите да не събере заветните 34 гласа.