Около 300-400 русенци тръгват в подкрепа на протестния митинг на ГЕРБ в Пловдив, съобщи депутатът Пламен Нунев. Начело на протеста, който ще поиска вече от името на политическата партия оставката на правителството, ще бъдат Борисов, Цветанов и депутатите от ГЕРБ. Организирани автобуси няма, ще се ползват леки автомобили и микробуси на сипмапитазни. „Това е партийно мероприятие и се подготвя изключително внимателно, защото ще участват много хора. Вземат се всякакви вътрешнопартийни мерки, за да не се допуснат провокации“, обясни Нунев.
Подготовката за участието на русенци в митинга обаче бе белязано от скандал. Общинският ръководител на ГЕРБ в Две могили Боян Симеонов съобщи, че около обед в четвъртък в дома му са пристигнали двама полицаи. Единият бил от Иваново и в момента изпълнявал длъжността шеф на РПУ-то в Две могили, докато титулярът е в отпуск. А другият бил местният полицай Петко. Двамата униформени извели Симеонов от дома му и започнали да го разпитват за това колко души, кога, откъде и как ще пътуват за участие в протеста в Пловдив. „Доста се смутих защо полицията се интересува от мероприятие, което дори не се организира на територията на нашата община“, призна Симеонов. Полицаите поискали трите имена и телефона на оргатизатора на русенската група, което пък съвсем го втресло.
„Нормално е полицията да събира подобна информация, но не се прави така. Никой няма право да се интересува и да разпитва за това кога и кои хора откъде ще пътуват - това си е тяхна работа. Полицията си има други начини да си събира данните, които й трябват. За толкова години в полицията аз никога не съм си позволил подобно нещо. Но смятам, че сега вече наистина живеем в полицейска държава. Вместо полицаите да пазят границата или да са в селата и градовете, за да се борят с крадците, те охраняват площада пред парламента. Вече се срамувам да хода на работа там, това не е нормална ситуация - ограждения и през два метра полицай. А в същото време само днес трима души са ми звънели да се оплачат, че са обрани в Парка на младежта, телефонните измами отново са хит, квартирните кражби не спират, в Русе идват гастролиращи от другаде банди. А те тръгнали да разпитват кой ще ходи на митинг на ГЕРБ“, възмути се Пламен Нунев. И попита дали и централите на БСП и ДПС ще бъдат препитани по същия начин дали и кога ще пращат свои на контрапротеста в София.