9000 автомобила преминават на денонощие по белязания с най-много катастрофи път Русе-Бяла. 3000 от тях са тирове, които често „летят“ с безумна скорост и причиняват кървави трагедии. Натоварването на този тесен двулентов път е свръхинтензивно и над капацитета му, отчитат специалистите и привеждат за сравнение данните от магистрала „Хемус“ от Шумен до Варна, където трафикът и 3 пъти по-малък.
От началото на годината в отсечката Русе-Бяла са станали 173 катастрофи с 8 загинали и 30 ранени. За разлика от него по направлението Русе-Разград, където от пролеттта лентите са три, за 10.5 месеца са станали 38 сблъсъка с двама убити и 17 ранени.   
Това съобщи на пресконференция вчера старши инспектор от КАТ Николай Петракиев по повод Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия, който тази година се пада в неделя.
1268 катастрофи са станали по пътищата в региона от началото на годината. В 310 от тях са пострадали 434 човека, а 28 са убити. Най-много са произшествията в община Русе, където са причинени 912 сблъсъка с 308 ранени и девет убити. Едва осем от всичките катастрофи са предивзикани от пияни шофьори, но пък в тях са загинали 17 човека, което е над 60% от убитите на пътя, уточни Петракиев и обясни, че за последните 20 години в региона на пътя са починали 743 души, а 9107 са ранени, като най-много са жертвите през 1993 година - 73.
„Тези данни са много тревожни, но още по-страшна е обстановката в страната“, допълни шефът на пожарната комисар Димитър Павлов. По думите му най-много жертви пътната война е взела през 1990 година, когато смъртта на пътя са намерили 1567 водачи и пътници.
Християни и мюсюлмани заедно ще се помолят за намаляване на жертвите в пътната война, съобщиха отец Николай от храма „Свети Николай“ и секретарят на русенското мюфтийство Мухарем Маремов. Мюсюлманите отправиха своите молитви във всички джамии в областта снощи, а християните ще сторят това във всички църкви в неделя.