Сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР иска всички ученици до 8 клас да носят светлоотразителни жилетки, особено когато се връщат от училище на свечеряване. Мотивите са, че с тях учениците ще станат видими отдалеч за водачите и ще се избегнат опасни инциденти при пресичане на улици. За осъществяването на тази идея старши инспектор от КАТ Николай Петракиев предлага анкетно проучване с родителите на децата. Предложението бе обсъдено вчера в заседание на Областната комисия по безопасност на движението.
Същата идея бе лансирана в комисията и през юли, но остана без движение.
Представителят на Регионалния инспекторат по образование посочи, че в региона има над 14 000 ученици от първи до осми клас и няма форма, под която те да бъдат задължени да носят жилетките.
В началото на учебната година раздадохме на тези ученици светлоотразителни мечета, които да се поставят на раниците или на реверите им. Проверка месец по-късно показа, че много от тях дори не си спомнят, че са получили такива предпазни атрибути, обясни представителят на РИО. По думите му за задължителното носене на жилетките трябва да има промяна в Закона за движение по пътищата, иначе те ще бъдат поредната ненужна вещ в раниците на децата.
Петракиев предложи този важен за живота и здравето на учениците въпрос да бъде обсъден на родителски срещи. Цената на жилетките е от порядъка на 3-5 лева и всеки родител ще се съгласи да даде тези пари, за да предпази детето си на улицата, посочи Николай Петракиев. В крайна сметка от РИО се съгласиха да спуснат предложение до класните ръководители в училищата да поставят въпроса на родителите на предстоящите срещи с тях.
От КАТ имат и предложение до комисията за поставяне на охранителни видеокамери в участъците с интензивно движение в населените места и по пътищата в региона за заснимане на шофьори, които бягат след катастрофи. Петракиев даде примери с ударените от неизвестни водачи две деца и двама възрастни за една седмица и с блъснатите през август и септември други двама малчугани в Николово и един на зебрата до „Ялта“. Членовете на комисията гласуваха предложението да се говори с водещи фирми в града и региона за закупуване на камерите и инсталирането им на опасни участъци.
Участниците в комисията изслушаха отчета за тази година, от който се разбра, че са направени редица неща за подобряване безопасността на движението. Въпреки това по данни на КАТ тази година са станали над 650 катастрофи с 28 загинали и 315 ранени. Починалите в пътни инциденти за миналата година обаче са само 13, което е двойно по-малко. Констатирани са 5262 нарушения на скоростта със стационарните и мобилните камери.