Пътуващата експозиция „Св.св. Кирил и Методий и държавата на духа“, която е експонирана пред Общината от няколко дни, вчера беше открита официално от родения в Русе историк проф.Пламен Павлов.
Изложбата е посветена на 1150-та годишнина от Моравската мисия на светите братя и се реализира по идея и с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски, Европейски гражданин на 2013 година и председател на фондация „Българска памет“. Подборът на илюстративните материали е на Емил Марианов, а текстовете към тях са на проф.Павлов. Използваните фотоси и копия на документи са от архивите на Института по литература към БАН, Дигиталния архив на Софийски университет и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“.
Идеята е да представим в синтезиран вид Моравската мисия на Кирил и Методий и ролята на България за опазване на това дело, каза при откриването проф. Пламен Павлов. Той обърна внимание, че в изложбата са показани най-големите ценности от книжовното ни наследство - Лондонското евангелие, Манасиевата хроника, Томичов псалтир, както и фотос на най-стария запазен кирилски ръкопис - Енинския апостол. Страниците са открити при реставрацията на църквата в село Енина и са възстановени буквално от една топка, отбеляза историкът.
Експозицията ще остане в Русе до началото на декември. Тя е част от събитията, посветени на кандидатурата на града за Европейска столица на културата.