От началото на 2014 година музикантите от Биг бенда ще имат с 6% по-високи брутни заплати. Това решиха вчера общинските съветници.
Така средната заплата на оркестрантите ще стане 567   лева. За целта в бюджета за догодина ще бъдат заложени още 16 хил. лева, т.е. той ще стане 220 000 лева.
Освен това съветниците одобриха оркестърът да получи и 8 хил. лева за закупуване на два нови музикални инструмента. Общината се беше съгласила да отпусне само половината от тази сума, но вотът мина неусетно и така се оказа, че е прието предложението на вносителите.
По време на дебата общинският съветник и директор на театъра Орлин Дяков подкрепи увеличението на заплатите на музикантите, но настоя и бендът като останалите културни институти да има свой финансов принос. Не подлагам на съмнение таланта на музикантите, не е случайно, че са номинирани за Кристална лира, но е редно и те като драматичния и кукления театър и операта да правят концерти с билети, заяви Дяков. И предложи да се изиска от оркестъра да има свой приход в размер на 10% от субсидията, която му дава Общината. Според Дяков това не би представлявало проблем за бенда и той би могъл да си докарва допълнителни пари и да носи слава и на Русе. Иначе имаме едно скъпо порше, което държим в гаража, каза в заключение Дяков.
Нека не обвързваме единия въпрос с другия сега, нека да подкрепим предложението, като по този начин дадем знак, че обръщаме внимание на духовността, призова обаче д-р Теодора Константинова. Д-р Камен Милков пък допълни, че и сега за оркестъра има тарифи, но на много места той свири безплатно.
Кметът Пламен Стоилов подкрепи тезата на д-р Константинова, но в същото време подчерта, че и Орлин Дяков е прав. Затова в бюджета на ОП „Арт“ догодина ще бъде заложен и приход от Биг бенда. Каквото си изкарат музикантите, пак ще бъде за тях - за инструменти, дискове и други техни нужди, обясни кметът.
Край на дебата сложи д-р Ервин Чакърян, който настоя да се мине към гласуване. Долавям противопоставяне между актьори и музиканти, но за 16 хил. лева това направо е смешно и не си заслужава коментара, каза общинският съветник.
Според диригента на Биг бенда Димчо Рубчев и сега общинският оркестър има принос към бюджета. Има си тарифи, по които свирим, когато ни наемат, по памет например мога да кажа, че за политически партии сумата е 600 лв., за училищата пък - някъде около 100-120 лева, поясни Рупчев. Той обаче отбеляза, че много често Биг бендът наистина свири безплатно. Обикновено това се случва, когато Общината е съорганизатор на различни събития.
Рубчев коментира и идеята Биг бендът да прави концерти с билети. Няма проблем това да се случи, но то е свързано с данъчни отчисления и тук финансистите имат думата, каза диригентът. Той настоя да уточни също, че докато операта и театърът се субсидират от държавата на база на продадени билети, при общинския оркестър не е така.