Тази Коледа вместо за 10 000 Русе ще има елха за 20 000 лева. Това решиха вчера съветниците, след като шефката на ОП „Арт“ Анжела Иванова им обясни какво ще представлява избраната украса: елха с височина 8 метра, с метален корпус и LED светлини, които блестят по-ярко от обикновените лампички. Новата елха ще бъде монтирана пред сградата на Общината, а старата - в коледното градче до паркинга на Пети полк.
Иванова съобщи, че производителят, на който са се спрели, е варненската фирма „Призма S“. Тя предлагала и други варианти, много по-атрактивни, но и по-скъпи - с цена до 28 000 лева.  
Изнедващо предложението да се купи по-скъпа елха дойде от опозицията. Арх.Силвия Алексиева настоя, че на Русе му подхожда по-красива и пищна украса. Като се има предвид, че ще правим дългосрочна инвестиция, по-добре още сега да купим нещо наистина качествено, макар и по-скъпо, коментира тя. И обясни, че от естетическа и архитектурна гледна точка елха от 8 метра пред над 18-метровата общинска сграда ще се изгуби.
Станимир Станчев от СДС я подкрепи, дори предложи, ако администрацията намери резерви, да вземе най-голямата - за 28 000 лева.
След кратка консултация стана ясно, че още 10 000 лева могат да се вземат от резерва за издръжка на общинската администрация. Другите 10 000 лева, както беше записано и в първоначалното предложение, идват от перото за текущи ремонти.
По идея на Пенчо Милков от БСП съветниците решиха за закупуване на елхата да се обяви процедура при следните параметри: височина 13 метра, ширина 6 метра и таван на сумата 20 000 лева.
Покрай дебата за елхата кметът Пламен Стоилов обяви, че тази година повече русенски улици ще бъдат украсени и към старите коледни аксесоари ще бъдат добавени и нови.