Министерски съвет отново умува да закрие Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав, съобщи за „Утро“ вчера отлично информиран източник. Ликвидирането на структурата се поставя за втори път от три години насам.
Преди една седмица от Министерски съвет до мен достигна информация за замисленото закриване на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав и оттогава съм бесен, каза вчера изпълнителният директор на ведомството Георги Георгиев от Белград, където участва в борда на директорите на проект „Невада“ за подобряване на корабоплаването.          
По думите му дейностите ще бъдат прехвърлени на Пристанищна инфраструктура и Морска администрация, а персоналът от 125 човека остава без работа. Ликвидирането на агенцията се умувало от 1 месец, но сега е излязло на дневен ред в Министерски съвет.
„Каква по-голяма глупост от това да затриеш една структура, която работи по европейски модел за поддържане и проучване на реката“, риторично попита инж.Георгиев. През есента на 2011 година пак е имало такава идея, но тогавашният областен Пламен Стоилов е успял да издейства АППД да остане да работи.
Сегашният губернатор Венцислав Калчев също се е заел сериозно да лобира за АППД. Вчера той е заминал за София с подписана от него декларация за предимствата на агенцията, която да представи на министъра на транспорта Данаил Папазов. Заместничката му Милена Хинкова обаче коментира пред „Утро“, че областна администрация категорично е против тази идея. АППД работи по много международни проекти, участва в много дунавски организации и изпълнява важни функции, така че закриването й би било огромна грешка, каза тя.
В защита на агенцията са се обявили още всички директори на такива международни структури по Дунава, които вчера са изпратили декларация до транспортното министерство, каза още инж.Георгиев и допълни, че браншовите организации в системата на водния транспорт и създаден в Русе инициативен комитет също ще лобират за запазването на АППД.
Кметът Пламен Стоилов също смята, че АППД не трябва да се пипа. Това би било безумие, защото агенцията има да изпълнява важни задачи по отношение на Дунавската стратегия и подобряването на корабоплаването по реката, каза кметът. Той бе категоричен, че подкрепя становището на областния управител. Това е старата идея на Симеон Дянков, която сега отново се вади, но всички ние като русенци трябва да подкрепим АППД, каза още той.
Депутатът Добрин Данев също заяви, че лобира за агенцията. Той съобщи, че е сезирал транспортната комисия и с Георгиев ще има среща с министър Папазов, за да се обоснове необходимостта от тази структура. Просто това е единствената агенция извън София и за тамошните чиновници е най-лесно да посегнат на структури в провинцията, когато от тях се поиска съкращаване на разходите и преструктуриране- така Данев обясни поднесеното на министъра предложение.