Михаела не желае медии в залата. Според информация на роднините й в профилите й във Фейсбук и Туитър са публикувани информации за проблемите й с българското правосъдие, заяви адвокатът на задържаната за трафик на 37 килограма висококачествена марихуана на стойност 146 000 лева румънка. Затова тя поиска репортерите да бъдат изгонени. Прокуратурата обаче подчерта, че делото не се гледа при закрити врати и няма основания представителите на медиите да не присъстват. Така сметна и съдът и не уважи искането на румънката и защитата й. Вчера тя поиска да бъде пусната от ареста и да чака присъда под парична гаранция.
Михаела Неагу заедно със съпруга си 36-годишния Лирим Тхачи бяха задържани на 3 март тази година. Семейството влязло в България от граничен пункт Гюешево ден по-рано. Първа на територията на страната е засечена Михаела, а минути след нея границата минал и живелият години наред във Франция Лирим. Още с хващането им в издънка в първите минути на 3 март, косоварът поел цялата вина и отговорност за престъплението. Около неговата вина и неучастието в трафика на марихуана на съпругата му се гради и основната теза на нейната защита.
Няма доказателства, които да уличават Михаела като участник в престъплението. Няма как и да е карала, тъй като няма книжка, мотивира се адвокатът й.
Прокуратурата обаче оспори това, като посочи, че в нейния телефон са намерени данни за специфичния тайник, в който е била скрита марихуаната. Ако мярката й бъде изменена в по-лека, има опасност румънката да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като често сменяла местожителството си. По последни данни тя работи и живее в Швейцария. По време на делото, когато на нея и съпруга й беше взета най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража, Михаела заяви, че се чувства жертва в случая и нямала представа с какви неща се занимава Лирим.
Не съм виновна. Не съм карала колата с наркотика, нито съм знаела, че има такива неща в нея. Искам да чакам присъда на друго място, но не и в ареста, защото там е много трудно, заяви вчера пред съда румънката. Съдът обаче сметна, че задържането под стража е единствената адекватна мярка за нея и я остави в ареста. Решението обаче може да се обжалва.
Ако бъде призната за виновна за тежкото престъпление, Михаела може да получи наказание лишаване от свобода от 15 до 20 година и глоба между 200 000 и 300 000 лева.