Най-подходящото място за паметник на Васил Левски в Русе е в Парка на възрожденците, в зелената територия пред кортовете до руското консулство, вдясно от основната алея по посока блок „Воден“. Това стана ясно вчера на пресконференция на работната група с председател Искрен Веселинов, която след поредица от консултации трябваше да проучи различни възможности и да се спре на една.
Както „Утро“ писа, идеята за паметник на Апостола в Русе беше инициирана от ВМРО. Воеводите първо настояваха монументът да бъде издигнат пред новата Спортна зала, но архитектите възразиха. Така се стигна до работната група, която бе натоварена със задачата да излезе с предложение за друго място.
Освен Парка на възрожденците, са били обсъдени и други предложения - около Пантеона, в Парка на младежта, пл. „Дунав“, край река Дунав между понтоните 5 и 6. Искрен Веселинов обясни, че работната група се е допитала до Историческия музей, фондация „Васил Левски“, Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България. Първо натежала идеята паметникът да бъде на кея, тъй като исторически Апостолът е преминавал през Дунава, но след оглед се установило, че мястото не е особено подходящо, защото там не е благоустроено, допълни арх. Живка Бучуковска. Паркът на младежта пък е предназначен за отдих и забавления.
В крайна сметка всички се обединили, че посочената територия в Парка на възрожденците най-подхожда за паметник на Левски. Първо, защото това е сакрално място - гробище, което е функционирало 166 години, там се намират костите на нашите възрожденци, борци за национално освобождение. Второ, защото срещу него се намира новият храм „Всях Светих“, а пък Левски все пак е бил дякон. Арх. Бучуковска отбеляза, че Паркът на възрожденците е групов паметник на културата, а освен това в него има уникални защитени растителни видове. Тя каза, че следващата стъпка на Общината ще е неговото благоустройство.
Въпреки единодушното становище на работната група, от понеделник в рамките на 2 седмици гражданите на Русе ще могат да кажат и своето мнение къде да бъде поставен паметникът. Те могат да го направят на сайта на Общинския съвет, има и кутия за предложения. Левски е светиня, обединителна фигура и затова търсим консенсус, а не разделение, коментира Искрен Веселинов.
След това мястото ще влезе за одобрение в Общинския съвет през септември. Ще се вземе решение и за обявяване на национален конкурс за проект на паметника. Намеренията са до края на 2015 година монументът да стане факт.
Бъдещият паметник да бъде фигурална композиция, а не бюст или абстракция, е решила още работната група. Според Ервин Чакърян не бива да се бяга от реалния образ на Апостола. От какъв материал ще бъде изработен, ще има думата авторът.
За изграждане на паметника ще се набират дарения. Според Искрен Веселинов ориентировъчната цена ще е около 150 хил. лева. ВМРО, които бяха готови изцяло да финансират изграждането му пред Спортната зала, ще участват със своя лепта. Общината също ще отдели бюджетни средства, но много ще се разчита на русенските патриоти.