Божидар Цендов е сертифициран специалист по системата Хюман дизайн за опознаване на себе си, за мотивация и трансформация. Той беше лектор на първия семинар в Русе, който се проведе миналия уикенд. Цендов е първият консултант по човешко развитие в България, споделя тоталния подход при анализа и личностното консултиране. Преди да се заеме с Хюман дизайн, има 15-годишен бизнес опит в страната и чужбина. 

- Кой е Божидар Цендов?
- Ентусиаст, който е разбрал, че като се занимава с нещата, които наистина са му интересни, които вътрешно усеща, че са негови, наистина постига лично удовлетворение. Това го разбрах преди няколко години, когато се срещнах със системата Хюман дизайн, която ми даде практическия начин да се обърна към себе си. Иначе съм завършил Математическата гимназия в Монтана, Софийския университет, специалност „Информатика“, и съм специализирал финансови пазари. Работих първо в БТК като началник отдел, а след това във фирми като  „Системни интегратори“, „Сиско“, „Тест Солюшънс“, „Хюлет Пакард“. Бях ръководител проекти и търговски мениджър. Специализирал съм в управление на продажбите, комуникациите. Занимавах се с инвестиране на борсата, но в крайна сметка двете ми хобита - психологията и личностното развитие, станаха основното ми занимание.
- Обяснете какво е Хюман дизайн.
- В превод означава дизайн на човека и е наука за истинската същност на човека и за начина, по който той може да взема правилните решения. От друга страна, е наука за диференциацията - как човек да живее, за да покаже на света уникалната си същност. Тази система ни показва как да излезем от ограничаващите представи и вярвания, за да използваме всички свои вътрешни заложби, които може да са съзнавани и несъзнавани, така че да постигнем личното си щастие. Затова се захванах с Хюман дизайн и фамилните констелации, които са насочени към това да помогнат на човек да реши своите вътрешни проблеми, за да върви по-спокойно и смело по своя път.
- Как стигнахте от „Хюлет пакард“ до Хюман дизайн, какво не ви достигна като мениджър?
- Не беше моето място. Ние имаме чисто практическа индикация дали мястото е за нас или не. Например, когато вършим нещо, често изпитваме вътрешна съпротива,  намираме се в състояние на фрустрация. Ако е така, значи не е за нас. Когато човек се отпусне да живее собствената си същност, вижда, че съпротивата на околния свят намалява, нещата му се отдават много по-лесно и се чувства по-удовлетворен. Това, че съм работил във всички тези фирми, обаче е огромен опит.
- Как този бизнес опит ви помага сега като лектор?
- Хюман дизайн има направление за бизнес консултации. Можем да помогнем на един човек да намери професионалната си ориентация. Ако пък той вече е намерил подходящата за себе си професия, да го посъветваме как да постигне по-добро кариерно развитие и да си осигури по-здравословна среда за работа.
Помагаме също на фирми и организации да се преструктурират така, че да станат много по-ефективни. Без значение от тяхната дейност. Ако това е фирма, която изкарва пари, да изкарва повече пари. Ако е благотворителна организация, да събира повече дарения и да помага на повече хора. Това би могло да се приложи в много сфери, дори в училищата. Там можем да направим препоръки за промени, които не са свързани с уволняване на учители. Например как да се подобри дисциплината в училище. До момента в България все още не сме работили с училища, само в бизнес ориентацията, професионалните консултации и кариерното развитие.
- Вероятно на системата се гледа с подозрение?
- Ами на всички неща се гледа с подозрение. И това е хубаво, защото когато човек е критичен, успява да подбере по-подходящи неща. А Хюман дизайн предлага на човек да експериментира и да провери нещата за себе си.
- Напоследък станаха модни различни системи за постигане на щастие, за трансформация на личността, за опознаване на себе си. По какво Хюман дизайн се отличава от всички останали направления?
- Тези направления човек обикновено избира да ги следва по някакви логически аргументи, докато Хюман дизайн взема под внимание цялата същност на човека - това, което е в него, съзнавано и несъзнавано, което би помирило ума и сърцето. Това означава възможност човек да се научи да взема решения и с ума, и със сърцето. В тях няма противоречия и затова те са истинските за човека. Чрез Хюман дизайн например можем да изберем дали да ходим на йога, или да следваме това или онова учение. Тази система ни позволява да вземаме добрите за нас решения в професионален, личен и духовен план.
- Как точно преценявате всичко това?
- Хюман дизайн предлага конкретни практически начини според отделните типове хора, дава възможност да видим конкретната ДНК структура на човека, какво е активирано в нея и според това да се предложи здравословен и коректен начин, по който той би трябвало да взема решения. С други думи, така той може да прояви своите силни генетични заложби и да успява. Ние, хората, сме особени същества - интересуваме се от това, което е различно от нас, и затова често искаме да развиваме у нас неща, които не са ни заложени. Затова толкова много хора се оплакват, че не са щастливи. А Хюман дизайн им помага да видят истинската си същност, която са пренебрегвали, но която им дава сила.
- Намесихте генетиката, интересно как вие без проби и апаратура разгадавате генетичните заложби?
- Вземаме две дати - едната е датата на раждането, а другата е 3 месеца преди раждането. Датата на раждането ни дава тези неща, които ние смятаме, че притежаваме. Датата 3 месеца преди раждането пък обяснява несъзнаваните характеристики и генетичното наследство. Като съпоставим тези неща със съответните методи и средства, виждаме цялостно генетичната структура на човека, която ни показва какъв е неговият начин за вземане на правилни решения, какви са му заложбите, от какво изпада в меланхолия, как би могъл да изживее живота си, какви ограничаващи вярвания би могъл да има.
- Как се случи така, че променихте живота си?
- Хората доста пъти в живота си вземат правилните за себе си решения. И с мене така се случи. Воден от интуицията, попаднах на първия въвеждащ семинар на Хюман дизайн и той ми въздейства доста ефективно, защато видях какви ограничаващи вярвания имам.
- И какви бяха те?
- Например че трябва да се доказвам непременно - в професията, като добър син, като любовник. Да страдам, когато не съм го доказал, и да се опитвам да свръх компенсирам. Това води до постоянно натоварване, губене на време и енергия.
- След като Хюман дизайн изясни вашата дълбока същност, какви промени настъпиха у вас?
- Минах на следващ етап и имам вътрешното усещане и мога да си позволя да върша това, което усещам, което ми харесва.
- Но без това развитие, което имате преди, щяхте ли да имате свободата да правите това, което ви харесва?
- В живота на човека всичко е свързано и има определен смисъл. Нещата, които сме направили, грешките, които сме допуснали, това, което сме научили или не сме успели да научим, ни подготвят за следващия етап от развитието ни.
- Кога методът е по-успешен, когато бъде приложен на тийнейджъри или на по-зрели хора?
- Може да се приложи от първия ден на раждането. Имаме специални консултации за това как да се възпитават децата, съобразно тяхната генетична структура, за да бъдат себе си и да постигнат своя успех и лично щастие. Интересно е, че човек се изгражда през първите 7 години и тогава възприема ограничаващите вярвания на родителите, на баби и дядовци, на заобикалящите го. Психолозите са открили, че на 6-7 години се наблюдава едно явление - детска амнезия. Около 40% от вярванията, които децата дотогава са усвоили, се забравят, но те остават в подсъзнанието и продължават да действат. Животът на човек се определя от тези неща, от ограничаващите вярвания и от евентуалните травми, които са ги създали. Хюман дизайн ни дава средства да ги преодолеем и да започнем да се движим по своя път. Иначе се опитваме да живеем живота на родителите, на другите хора, но това, което е било успешно за тях, не означава, че ще е успешно и за нас.
- Да излезем малко от личното пространство. Анализирали ли сте дълбокото разминаване между представите на българите за демократична цивилизована държава и реалността?
- Ако вземем под внимание народопсихологията на българина, това е една съвкупност от хубави качества и от ограничаващи вярвания, типични за нашата култура. От една страна, еволюционната обстановка влияе на нашето развитие, от друга, нашите ограничаващи вярвания ни спъват в развитието. Затова когато един човек работи върху своите ограничаващи вярвания, той влияе и на средата около себе си, и на България. Когато изведем себе си на коректния път, това ще помогне и за развитието на България.
- Искате да кажете, че ако всеки индивидуално отхвърли вярванията, които му пречат, ще повлияе положително и на обществото?
- Абсолютно, представете си колко полезно би било за държавата. Има ръководители, от които зависи много, и от всеки човек също зависи много.
- Простете за любопитството, но открехнете малко личния си живот. 
- На 44 години съм, разведен, имам две дъщери, едната на 23 години, а другата на 9.
- Те възползват ли се от вашите Хюман дизайн съвети?
- Запознати са, знаят как да разчитат на себе си, но доколко да ги следват, решават сами. Искам да подчертая, че независимо колко голямо е детето, то може да взема решения от раждането си, тъй като носи заложби. Бебетата знаят какво искат и когато плачат, значи, че нещата не отговарят на техните потребности. Родителите е важно да знаят, че малките деца не са безпомощни, нямат ограничаващи вярвания все още и е добре да не им се насаждат. 
- Кой е създател на Хюман дизайн?
- Един канадец, получил духовното си име Ра Уру Ху, когато е получил основите на това учение, което той пък подредил в стройна логическа система. Създателят на това учение е роден в многодетно семейство, живял в своите ограничаващи вярвания и имал доста проблеми. Не се разбирал добре с баща си, опитвал е различни бизнеси - имал звукозаписна компания, продуцирал филми, свирил на китара, но нищо не му е донесло истинско удовлетворение. Женил се няколко пъти. Когато се оставя на потока на живота, започва да скита по света и стига до Ибиса, Испания. Там в момент на медитация получава основите на това знание.