Общината ще подкрепи Тубдиспансера за изграждане на нова сграда за стационар. Това стана ясно вчера, след като общинари се запознаха с инвестиционните намерения на лечебното заведение.
Идеята за преустройство и надстрояване на старите битови помещения, които от 15 години не се използват, отпадна. Зам.-кметът Димитър Наков и и.д главният архитект Живка Бучуковска се съгласиха, че влагането на средства в полусъборените сгради е нерентабилно. Освен това тези имоти се намират на границата с топлопровод, което според разясненията на арх.Бучуковска прави невъзможно надстрояването.
От Общината се ангажират да съдействат за строеж на нов стационар. За това обаче е необходимо да се направи проучване, да изготви подробен устройствен план / ПУП/ с регулация, които пък ще определят точното местоположение и параметрите на сградата. Според Наков и Бучуковска заданието и ПУП ще се направят служебно, най-вероятно догодина.
Както вече „Утро“ писа, Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания иска нова сграда, защото сегашните битови условия в стационара не отговарят на съвременните изисквания и още от 2010 година има предписания от здравните власти.
Управителят д-р Светослав Дачев обясни, че в момента болницата разполага с 95 легла, които са достатъчни. Обичайно били заети 75 легла, но в пиковите месеци болните стигали и до 105. Проблемът е, че във всяка стая има по 8, а понякога и по 9 души. Затова идеята е в новата сграда да се преместят 30 легла, по едно или две във всяка стая със съответните тоалетни помещения. Едва тогава ще може да започне преустройството и на старата сграда. То ще позволи във всяка стая да има по двама или трима болни.
Д-р Дачев е обнадежден, че проблемът ще намери решение, тъй като и общинското ръководство, и общинските съветници го подкрепят, независимо че на вчерашната среща не дойдоха членовете на здравната комисия.