До 2 месеца румънски и български експерти ще излязат със становище кое е най-подходящото място за изграждане на трети мост над река Дунав. Това заяви Константин Жипонов, управител на българо-датската  фирма EKJ Bulgaria Consulting Engineers, която заедно с румънския партньор TRANSPROJECT прави предпроектното проучване. Той бе тук, за да участва в работната среща в Русе заедно с областните управители на Русе, Силистра, Плевен, Враца, на колегите им от Румъния и на заинтересованите общини от двете страни.
Възможните точки за нов мост над река Дунав според специалистите са: Русе - Гюргево, Силистра - Кълъраш, Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово - Бекет. За избора на една от тях ще се вземат предвид множество фактори, но един от основните ще е социално-икономическият.
Експертното мнение ще е водещо, но окончателното решение ще бъде взето от правителствата на двете страни. Като местен патриот настоявам новият мост да бъде при Русе, защото ние имаме най-голяма готовност, тъй като разполагаме с прилежащата инфраструктура, заяви областният управител Венцислав Калчев малко преди началото на работната среща.
Предпроектното проучване се прави с европейски пари. За строителството също ще се търси финансиране от европейските фондове.
Най-вероятно ще се ползват оперативните програми, а не Дунавската стратегия, прогнозира Калчев.
Като се има предвид, че предпроектното проучване е възложено от румънската държава, можем да очакваме, че за местоположението на третия мост тежката дума ще има отново тя.