Президентът на СКЛА „Дунав“ държи 5 национални рекорда в леката атлетика - 3:39.53 на 1500 метра, 4:59.02 на 2000, 7:46.34 на 3000, 13:13.15 на 5000 и 27:56.26 минути на 10 000. Повод до го потърсим стана големият шум около най-доброто българско постижение на 3000 метра с препятствия на Митко Ценов - 8:20.87.

- Евгени, защо този рекорд не е твой?
- /Смее се/. Защото никога не съм бягал в тази дисциплина.
- От какъв ранг е рекордът на Ценов?
- От добра европейска класа. Освен това става дума и за млад лекоатлет, който ще се развива тепърва. Ако ги няма чернокожите, които бягат за европейски държави, Митко би бил сред много добрите и конкурентни бегачи на Стария континент.
- А защо наистина се вдигна толково голям шум?
- Може би защото старият рекорд на Михаил Желев бе от далечната 1969 година. Смятайте за колко сезона става дума.
- Твоите откога са?
- Всичките ми най-добри постижения са записани през 80-те години - от 1982 до 1988 година, когато бягах в Осло на 10 000 метра.
- Брадати рекорди.
- Така е.
- Има ли изгледи да бъдат подобрени скоро?
- Не съм голям оптимист, въпреки че няма нищо вечно. Съвременният елитен спорт не се практикува от бедни хора. Липсва широка основа за подбор, на пръсти се броят истински отдадените на леката атлетика млади хора, няма я конкурентната среда. Но има центрове, в които се работи сериозно и с ентусиазъм. Друг е въпросът, че само с ентусиазъм няма да стане. Все по-тесен става и кръгът от млади, напористи специалисти. Българският треньор по лека атлетика далеч не е заможен човек. Ето, моят личен наставник Дончо Димитров не е в първа младост, но пък работи все така сериозно и с любов към професията си. Сега едно момче от Карнобат - Сава Тодоров, се готви при него и мисля, че напредва с добри крачки.
- Как би се почувствал, ако падне твой рекорд?
- Няма да ревнувам.
- Да де, но вероятно ще е по-добре, ако името ти продължава да стои срещу най-добрите български постижения.
- Не е задължително. Този разговор зададе един много сериозен въпрос - какви са темповете за развитие на българската лека атлетика и какви са перспективите пред нея.
- Какви са?
- Няма повод за оптимизъм. Да вземем рекордите на още двама русенци. Постижението на Христо Марков в тройния скок е 17,92 метра и е от, ако не се лъжа, 1987 година. Силвия Христова продължава да държи рекорда в скока на дължина със 7 метра. Колкото и да размишлявам, не се сещам кой може да подобри в скоро време тези рекорди. Такава е тъжната истина.