От петимата кандидати за общински омбудсман, които бяха допуснати до събеседването с комисията, не се яви само Валентин Димитров, бивш лидер на „Подкрепа“ и кандидат за депутат от партия „Лидер“.
Останалите желаещи да защитават правата и свободите на русенци вчера имаха възможност да изложат в рамките на 5 минути своите мотиви и виждания за развитието на институцията на обществения посредник, а след това в рамките на 10 минути отговаряха на въпроси на комисията.
В петък ще стане ясно класирането. Тогава от 14 часа ще се проведе гласуването за всеки един от кандидатите. Вотът ще бъде явен.
Както „Утро“ писа вчера, за поста се съревновават бившият областен управител и настоящ шеф на архива Йордан Борисов, адвокатите Вяра Драгнева и Здравко Паскалиев и областният координатор на национално движение „Свобода“ Гинка Танкова. От всички само Танкова няма юридическо образование. А единственият с медиаторски опит е Йордан Борисов, който беше омбудсман на Иваново, а в момента по граждански договор - на Две могили.