Композиторът Андрей Дренников, който е автор на химна на Русенския университет, вчера дойде лично да отбележи празника на висшето училище и заедно с певческата формация „Афект“ изпя емблематичната песен, която вече 10 години вдига на крака преподаватели и студенти. За изключителния принос в утвърждаването на идентичността на университета музикантът беше удостоен от ректора проф.Христо Белоев с „Кристалния знак“ на висшето училище. Това е изключително ценна награда за мен, затова ще я поставя у дома на пианото между статуетките на Бетовен и Шопен, каза развълнувано Дренников и поздрави преподавателите и студентите с две свои авторски песни.
По случай 68-та годишнина на Русенския университет академично слово изнесе зам.-ректорът проф.Юлияна Попова, а преподавателите и студентите бяха поздравени от областния управител Венцислав Калчев, кмета Пламен Стоилов и председателя на ОбС Васил Пенчев.
Дипломи за придобити по-високи научни степени получиха 44 доктори, 2 доктори на науките, 22 доценти и 7 професори.
Преди тържественото събрание официално бе открита новата Заседателна зала в „Канев Център“, която ще бъде ползвана от Академичния съвет. Във фоайетата на другите два корпуса на Русенския университет бяха открити две изложби - на творческата продукция на преподавателите и изложба-базар на нова руска и чуждоезична научна литература.
163-та годишнина от рождението на патрона на университета Ангел Кънчев беше почетена с полагане на венец пред монумента на революционера.