Микробус ще разхожда вече 30-те потребители на услугите на Русенската асоциация на лица с интелектуални затруднения /РАЛИЗ/ по-лесни и бързи. Първата мини екскурзия е планирана до жп гарата, за да могат децата и младежите с увреждания да видят отблизо откъде минават влаковете. Микробусът беше официално дарен вчера от дружество „Анелия-Румяна“ от името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Директорът на РАЛИЗ Бисерка Иванова първа седна зад волана и заедно съ специалните си пътници направи кръгче с новата придобивка в двора на училище „Олимпи Панов“.
Децата изпратиха на Симеон ръчно изработени картички и сувенири, измайсторени от природни материали, както и свещ, направена от восъчна пита. Подаръците ще бъдат предадени на царя, увери бившата депутатка и учредител на дружеството „Анелия-Румяна“ Анелия Атанасова. Тя обясни, че Симеон Втори има специално място в двореца в Царска Бистрица, където реди даровете от хората.
По-късно Атанасова дари библиотеката, музея и Държавния архив с три издания. Това са сборник с факти и снимки за цар Борис Трети /съставен от сегашния министър на културата Петър Стоянович/, сборникът „Царски дарения в полза на България“ и издадената от русенското издателство „Авангард принт“ книга на Самуил Ардити „Човекът, който изигра Хитлер“. Дарението на книгите се прави по волята на Симеон Сакскобургготски, неговата съпруга Маргарита и сестра му Мария-Луиза.
Атанасова съобщи, че в момента подготвя в София национална конференция по повод 120-годишнината от рождението на Борис Трети и увери, че след столицата форумът може да има второ издание и в Русе.