Дарение от 150 легла, одеяла, чаршафи и възглавници получи вчера русенската организация на БЧК от Румънския червен кръст.
Това стана възможно благодарение на спогодба, която сме подписали с всички европейски страни, поясни шефът на хуманитарната организация в Русе д-р Руденко Йорданов.
Всичко вече е складирано в базата на БЧК край Пиргово, а при нужда ще се разпращат легла и пособия към други части на страната.
Трябва да имаме готовност и в Северна България да приемем бежанци, но на места, които са подходящи за хора - все пак идва зима и нещата ще станат страшни, коментира още д-р Йорданов. Той обясни, че в Русенска област вече са оглеждани бивши военни поделения, дори и старият АГ-комплекс. Там обаче е неподходящо, тъй като на етаж има само две тоалетни и сградата не е поддържана, допълни шефът на БЧК.
Междувременно на ул.“Гурко“ 10 заработи Център за подкрепа, консултации и социално включване на бездомни и скитащи лица, като основната дейност в него е поета от БЧК. Създаването на такъв център е подкрепено с 5000 лева от Националния съвет на организацията след успешна защита на проект.
До 31 декември бездомните ще могат да получават топла храна, сухи пакети, баня и психологическа подкрепа. Екипът на БЧК е поел и грижата за подготовката на нужните документи за социално подпомагане на лицата от държавата. Вече е разкрита и временна зимна кризисна трапезария, която ще работи от 12 до 14 ч всеки делничен ден. Тя ще бъде обслужвана ежедневно от четирима доброволци и щатни специалисти, работещи по график, които предварително подготвят 80 броя комбинирани сандвичи за бездомните лица.