Собственик на кавказка овчарка ще плати 1000 лева и съдебните разноски на пострадала от острите зъби на любимеца му.
А.П. била нахапана сутринта през юли миналата година във вилната зона на местността Караорман край Русе. Кучето било агресивно и се нахвърляло на хора, а стопанинът му го държал отвързано, за да му пази парцелите. Жената вървяла рано сутринта към автобусната спирка, когато 80-килограмовото животно изведнъж скочило върху нея, повалило я на земята и я заръфало. Впоследствие лекарите изброили повече от седем ухапвания.
След нея вървял съсед по вила, който се развикал. Тогава стопанинът на кучето излязъл от къщи и го повикал, животното се прибрало в двора, а жената оцеляла. Съседът я завел до спирката, останал с нея и дори й купил лекарства.
Впоследствие пострадалата се опитала да се разбере човешки със собственика на кучето, но не успяла - той категорично отказал да има нещо общо с инцидента, а и с животното. Накрая жената се обърнала към съда. И дори там собственикът на животното първо твърдял, че то е изгоряло при пожар преди деня на инцидента. После пък отрекъл да е негово и опитал да мине метър, като прехвърли отговорността на Общината - обявил, че песът е бездомен, а за тези кучета отговорност носи кметът. А накрая едва ли не обвинил пострадалата жена, че си измисля, защото имала „рецидивиращо депресивно разстройство“.
Съдът категорично защити пострадалата и осъди собственика на кучето да й плати 1000 лева обезщетение плюс съдебните разноски. Решението на Районния съд със сигурност ще се обжалва и пред РОС.