Нараства броят на хората, които попадат в капана на трафиканти и биват подлъгани да търсят препитание в чужбина. Плашеща е и тенденцията за въвличане в измамната схема на хора с увреждания, които се използват за просия. Това стана ясно на петата национална среща, на която бяха дискутирани политики за противодействие на трафика на хора. За втора година домакин бе Русе. Форумът бе открит от зам.-министъра на образованието и науката Мукаддес Налбант. Тя съобщи, че започва обучение на 70 учители за превенция в училище срещу трафика на деца.
684 са жертвите на трафик в България през изминалата 2012 година, като 574 от тях са прилъгвани с цел сексуална експлоатация. До средата на 2013 техният брой е над 300, отчете главният експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора Деница Боева. 38 са регистрираните случаи на бременни жени, които са били принудени да спазарят бъдещите си деца. За изминалата година няма нито една жертва на трафиканти, чиято цел е продажбата на органи.
Основните жертви на трафик са млади момичета, които са примамвани от влюбени чужденци, деца без родители или пример в семейството и безработни без образование.