Че желанието на човек да продължи образованието си е част от основните му права, доказаха вчера преподавателите от Русенския университет. За първи път в близо 70-годишната история на висшето училище на кандидатстудентски изпит се яви незрящ човек, а за провеждането на препитването ректорът проф. Христо Белоев сформира специална комисия.
30-годишната Веселина Русинова е кандидат за специалността „Социални дейности“, а проблемът със зрението й е от самото й раждане. Избързала съм да се появя в седмия месец, сложили са ме в кувьоз и тогава не са имали модерна техника да дозират кислорода и съм получила зрително увреждане, обясни вчера преди изпита Веселина. Средното си образование е започнала в Столичното училище за деца с увредено зрение, а след това е продължила във варненското „Проф.Иван Шишманов“.
Случайно стана, че се запознах с доц.Сашо Нунев от Русенския университет и той ми разказа за специалността „Социални дейности“ - мога да бъда полезна на хора като мен, допълни още кандидатката.
От катедрата били готови да изпратят изпитния вариант на Веселина по електронен път и тя да го попълни с помощта на гласова програма на компютъра си, но преценили, че с комисия на място в университета ще са спазени всички условия на приема. В една от залите на новия корпус се събраха доц.Сашо Нунев, доц.Иван Янев и гл.ас.Мира Душкова, които тестваха знанията на Веселина Русинова по български език. Дали се е справила успешно, ще стане ясно след дни, когато всички кандидат-студенти ще получат своите оценки.