Конкурсът за наемател на Халите се провали за пореден път. Вчера комисията беше максимално облекчена, тъй като минути след началото на заседанието й пълномощникът на „Пацони маркет“ адвокат Николай Денев обяви, че фирмата сама се оттегля от участие. Така се сложи край и на тази процедура. На 6 август ще има поправителен, както бе обявено предварително.  
В обявлението бе заложено, че при липса на кандидати на въпросната дата процедурата ще се повтори.
Причината единственият кандидат „Пацони маркет“ да свири отбой вчера е предизвестеният резултат - той щеше да бъде отстранен от комисията, както вече се случи при предишния конкурс преди месец. Мотивът е, че през 2011 г. по вина на фирмата на Пламен Здравков е бил прекратен наемният й договор с Общината за супера в „Чародейка“. Затова в следващите 5 години, до 2016-а, той няма право да участва в общински процедури.
След като сте наясно какво ще се случи, защо участвате и сега в конкурса, беше резонният въпрос, който „Утро“ зададе на адвокат Денев. Просто следим процедурата, сега нямаме основания да обжалваме, но ако имаше и друг кандидат, тогава щяхме да го направим, гласеше отговорът му.
Една друга подробност направи впечатление на вчерашния конкурс. Представител на „Билла“ също присъства на заседанието, макар че търговската верига не подаде оферта. На юнската процедура „Билла“ също беше декласирана, защото не беше представила банкова гаранция. Тогава общинарите бяха категорични, че това е условие на конкурса, което не може да бъде заобиколено. Едва ли такава сериозна верига не е запозната с тази подробност. По всичко изглежда, че „пропускът“ не е случаен. Още повече че тогава от компанията коментираха, че в проектодоговора има условия, които са неприемливи за нея. Със сигурност не е случайно и това, че за повторния конкурс „Билла“ е купила документация, но не участва в него.
Както разбрахме от Общината, някои клаузи от проектодоговора междувременно са променени, но изглежда и това не е удовлетворило „Билла“.
Опитът на Общината да намери сериозен наемател на Халите буксува вече за трети път. Още миналата година „Пацони маркет“ подложи крак на процедурата, като обжалва конкурсните условия в съда. През април 2014-а Върховният административен съд отмени кметската заповед, което доведе до повторно гласуване в Общинския съвет и обявяване на нов конкурс.
Повече от ясно е, че топката се тупа на едно място вече втора година, което провокира въпроса дали това е случайно, или някой прави някому услуга. Факт е обаче, че от тази игра полза има само „Клуб Олимпиец“. Той вече 11 години стопанисва Халите и ги отдава под наем на ЦБА. Впрочем договорът с „олимпийците“ отдавна изтече. През април тази година той за втори път беше продължен до избора на нов наемател, но за не повече от 6 месеца. Срещу това организацията се задължи да дава по 16 500 лева на месец на спортните клубове.
Докато процедурите обаче една след друга завършват с фиаско, старата слава на Халите все повече помръква. Нищо чудно един ден и те да осъмнат затворени и това да се окаже големият шанс магазинът най-после да намери наемател.