Областният управител на Русе от 1999 до 2001 година Йордан Борисов е едно от най-популярните имена сред кандидатите за обществен посредник. Настоящият началник на архива ще се бори за поста с още четирима кандидати. Това са бившият лидер на КТ „Подкрепа“ и кандидат за депутат от партия „Лидер“ Валентин Димитров, адвокат Вяра Драгнева, адвокат Здравко Паскалиев и областният координатор на свързаното с Бисер Миланов-Петното национално движение „Свобода“ Гинка Танкова.
Кандидатите за омбудсман вчера преминаха през първата комисия за оценка с председател д-р Теодора Константинова. Всички са отговаряли на изискванията и са допуснати до същинския конкурс. Днес петимата ще се яват на интервю, а в петък комисията ще е готова с резултатите от представянето на кандидатите.
Окончателната дума обаче ще има Общинският съвет, който трябва да избере бъдещия омбудсман с 2/3 мнозинство. Това би трябвало да се случи на сесията през декември и отсега не е трудно да се предположи, че точката ще е една от най-широко дебатираните.
Решението Русе да има омбудсман бе взето от общинските съветници през май. Те приеха новият медиатор между властта и гражданите да получава 110% от средната брутна работна заплата на общинска администрация или около 800 лева.