Европейските проекти са приоритетни и досега можем да се похвалим с 43 проекта за 190 млн. лева, които са два пъти повече от бюджета на Русе, отчете вчера кметът Пламен Стоилов резултатите от своя 2-годишен мандат. Пълният доклад русенци могат да намерят на сайта на Общината.
Според кратката презентация на Стоилов повечето от обявените проекти вече се реализират, а по останалите процедурите са към своя финал.
Санирането на 7 училища, фестивалът „Аз, Градът“, интрегрираният план за градско възстановяване и развитие са едни от най-значимите, отбеляза кметът. Стоилов специално открои и проекта за развитие на културно-историческите атракции. На 17 ноември ще бъде официалното откриване на лапидариума с разиграване на сватбата на червенския болярин. По същия проект приключва и ремонтът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, както и инфраструктурата около Природонаучния музей, който трябва да бъде завършен до април 2014 година.
Кметът обяви още, че договорът с изпълнителя на благоустройството на бул.“Тутракан“ вече е подписан и днес се очаква той да внесе банкова гаранция за авансовото плащане. Скоро ще бъде направена първа копка, а в края на 2014 година тази част на града ще има нов европейски облик, заяви Стоилов. Отбеляза и проекта за корекция на коритото на река Русенски Лом на стойност близо 44 млн. лева. Според кмета началото на строителните дейности предстои.
Само новите договори, сключени през 2013 година, са за 8,5 млн. лева, коментира още Пламен Стоилов. За 5,4 млн. лева е проектът за благоустройство на „Александровска“ и „Батенберг“ и в началато на 2014 година ще започне изпълнението му.
Кметът изброи и редица други проекти по различни програми за сума над 2,3 млн. лева. Тук се включват санираната детска градина „Незабравка 2“, новата детската градина в „Чародейка“. Освен това с целеви държавни средства се прави нова детска градина в „Дружба 3“, а скоро ще започне и разширението на филиала на детска градина „Радост“, предстои преустройство на помещения в училище „Братя Миладинови“ в детска градина.
Всички тези проекти ще решат проблема с местата в детските градини, така че догодина остава да заложим строежа на една или две детски ясли, защото сега за 188 деца не стигнаха местата, каза кметът. Той подчерта, че администрацията е отчела негативните моменти в електронния прием по отношение на някои критерии и догодина ще има промени.
В областта на икономиката нашите усилия бяха насочени към привличане на инвестиции, каза Пламен Стоилов. Фактът, че „Монтюпе“,“Витте аутомотив“ и  „Експрес сервиз“ разширяват производствата си, а „Балканцинк“ прави нов завод, показват, че сме създали добра среда за бизнес, коментира кметът.
Пламен Стоилов посочи като постижение още инвестициите в нови детски площадки, в екологични проекти и комунални дейности. В областта на транспорта най-голямата инвестиция предстои да се случи. По интегрирания градски транспорт процедурите вървели в график, въпреки обжалванията.
През последната година са реализирани много социални и здравни проекти. От тях най-значими са 3 центъра от семеен тип, чието строителство е на приключване, общинската трапезария за 99 потребители, приютът за бездомни на „Каритас“ и редица други. Освен това са осигурени работни места за 135 лични асистенти, които обслужват 141 нуждаещи се. А 18 деца са настанени в приемни семейства.
Като най-важен приоритет на Общината Пламен Стоилов не пропусна да коментира и кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г. Той съобщи, че преди десетина дни е имал среща с кмета на Букурещ. Очаквало се съвсем скоро румънската столица официално да стане наш партньор. С такава подкрепа трансграничната ни кандидатура ще бъде безапелационна, заяви кметът Пламен Стоилов.