Канализацията на Средна кула и Долапите има опасност да бъде отложена. От Управляващия орган на ОП „Околна среда“ уведомили Общината, че парите по тази мярка са свършили. Става дума за 42 млн. лева. Това означава да се простим с проекта, който е толкова важен за двата квартала, коментира вчера кметът Пламен Стоилов. Затова той се кани да го спасява с писмо до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера по еврофондовете Зинаида Златанова, министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, областния управител Венцислав Калчев и русенските депутати.
Парадоксалното е, че този проект е спечелен, по него вече са проведени всички процедури и някои от тях дори се обжалват, а изведнъж става ясно, че няма да получим финансиране и целият този ресурс е изразходван напразно, обясни ситуацията зам.-кметът по евроинтеграция Страхил Карапчански. Той изтъкна, че освен Общината и населението потърпевши са и фирмите, които са кандидатствали, защото те също са инвестирали време, хора и пари. Нещо повече, Комисията за защита на конкуренцията разреши предварително изпълнение на договора. Но такъв няма как да подпишем при отказ от финансиране, подчерта Карапчански.
Проектът за рекултивация на старото русенско сметище също е в аналогична ситуация, съобщи кметът Стоилов. И за него той ще търси депутатско рамо и подкрепата на областния управител пред правителството. В този случай нещата са още по-сериозни, защото ако канализацията на двата квартала може да бъде финансирана през следващия програмен период, за сметища тогава няма да се отпускат европейски средства, заяви Пламен Стоилов.
Сред висящите проекти на Русе се нареждат и няколко спортни: за ремонта на Гребната база в Лесопарка, за залата по борба в комплекс „Локомотив“, за подгряващата лекоатлетическа писта на Градския стадион. Все още няма отговор от държавата и за залата по стрелба с лък на клуб „Джамбо“.