Община Русе няма подписано споразумение с Областно пътно управление за зимното почистване на бул. „България“ и „Христо Ботев“, които са част от републиканската пътна мрежа, стана ясно вчера на заседание на областния щаб за зимната подготовка. Причината е, че парите, които държавата дава за тази цел, са по-малко от действително необходимите, а разликата се поема от нашия бюджет, коментира Спасимир Димитров, шеф на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“.
От писмо на Агенция „Пътна инфраструктура“ става ясно, че парите за зимно поддържане на републиканските пътища в чертите на града за 2014 година са същите като през 2013-а - 51 875 лева. Според агенцията отказът на Общината да подпише споразумение не я освобождава от ангажимента й да се грижи за тези пътища. А Спасимир Димитров заяви: „Щем не щем ще го подпишем, но не е редно при тежките зими в нашия регион да получаваме от държавата колкото и други общини, където сняг рядко се задържа“.
По време на заседанието стана ясно още, че общините  се притесняват най-много за снегопочистването на второкласните и третокласните пътища от републиканската мрежа.
Една от най-невралгичните точки и тази зима остава Кръговото при Бяла. Тъй като малките беленски фирми нямат ресурс да го поддържат, за него ще се сключи договор с „Пътно поддържане-Русе“. Бяла и Иваново тепърва ще подписват договорите си за зимно почистване, докато другите общини вече са готови.
Подстъпите към Дунав мост ще се чистят от „Берус“, а самото съоръжение - от Областно пътно управление. Фирмите докладваха, че са готови да посрещнат зимата. Имали необходимите материали.
До 12 кораба ще може да приюти зимовникът в Русе, съобщиха от АППД. Ниските нива на Дунава не позволявали в него да влязат повече кораби. Морска администрация настоя собствениците на кораби да потърсят естествени зимовници за съдовете си. Ще се изградят и баржи за несамоходни съдове близо до Дунав мост. Специално внимание бе обърнато на собствениците на понтони, тъй като миналата зима мнозина не ги прибраха и ледовете ги сковаха.
От БЧК пък настояха за почистване на пътя Пиргово-Мечка заради складовата им база. Румънският червен кръст ще изпрати помощ за бежанците в България - 150 легла и постелъчен инвентар. Те ще бъдат оставени на съхранение в складовата база в Пиргово, уточни председателят на Областния червен кръст д-р Руденко Йорданов. Впоследствие дарението ще бъде разпределено според нуждите в различни райони на страната.
Червеният кръст поиска да се реши и въпросът със заплащането, когато се налага транспортиране до болницата на хората на хемодиализа.