Четири години при първоначално строг режим ще лежи 29-годишният Димо Т., който влязъл в апартамента на пенсионера Данаил В. и му откраднал спестените 8160 лева и 67 долара. На четири години заради пране на пари е осъден и неговият приятел Нури Н., който изхарчил 5976 лева от плячката. Освен това 23-годишният Нури ще трябва да плати 20 000 лева глоба. Съденият за девети път Димо пък ще трябва да върне 6538 лева на пенсионера, когото обрал. С тази присъда вчера Окръжният съд наказа двамата млади мъже. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Опитният в кражбите Димо извършил удара 18 дни след като излязъл от затвора, където излежавал последната си присъда. На 30 юли 2012 година той влязъл в блок в кв.“Възраждане“ и започнал да търси отключена входна врата на апартамент. Така се натъкнал на открехнатата врата на жилището на болния пенсионер Данаил, който бил излязъл на разходка. Димо предвидливо дръпнал кабела на шумния хладилник, за да може да чуе, ако някой влезе в апартамента, и започнал претърсване. Бързо намерил найлонов плик със солидна сума и отпрашил да си пробва късмета към казино.
Така започнал неколкодневният разгул на израсналия по домове млад мъж. Димо щедро дал пари на приятелката си, за да залага, и черпил познати по заведения. Отишъл в заведение, където работел неговият приятел Нури, и след като се похвалил за направения удар, му оставил почти всичките пари. През следващите дни Нури се сдобил с мечтания автомобил „Голф“ тройка, тунинговал го с нови гуми, CD и бас. Освен това с парите на болния пенсионер младежът си взел модерен смартфон и предплатил квартирата си за три месеца. За себе си пък Димо купил лабрадор.
Бясното харчене със скорост 1000 лева на ден свършило след няколко дни, когато Димо бил заловен, а на 6 август си признал всичко. Пред съда вчера Димо отново заяви, че се чувства виновен и съжалява за деянието си. Нури пък беше категоричен, че е невинен и няма нищо общо със случилото се.
Прокуратурата отчете обстоятелството, че двамата имат тежка съдба заради годините, прекарани в домове за сираци. В техен плюс е и фактът, че върнали 1728 лева на 69-годишния Данаил, за чието изхарчване просто не им стигнало времето.
Докато двамата чуят окончателните си присъди, Димо ще продължи да лежи в ареста, а Нури на свобода с най-леката мярка за неотклонение - подписка.