Четири гърла са вечно гладни и готови да поемат поредната порция бели червеи и ларви на насекоми. Капчиците вода получават с пипетка, а „гнездото“ им е грижливо почистено. Всичко това се случва на петия етаж на Регионалната екоинспекция, в кабинета на експертите в отдел „Биоразнообразие“ Момчил Петров и Венелин Скарлатов. Двамата от две седмици са поели ролята на „татковци“ за пилетата и поне още две седмици ще се грижат за тях, докато крилцата им заякнат и успеят да полетят.
Всичко започнало на 25 юни сутринта, когато след мощната буря предишната вечер екипи на Гражданска защита разчиствали улиците от клони на паднали дървета. В една от купчините до бл.“Пушкин“ по „Борисова“ защитниците видели гнездо, в което имало шест съвсем голи, новоизлюпени пилета. Веднага сигнализирали в екоинспекцията, където попаднали на двамата млади мъже. Момчил Петров е еколог по образование, а хобито му е орнитология, което в момента е от изключителна помощ при отглеждането на пилетата. Венелин пък е биолог, така че малките синигерчета са в ръцете на специалисти.
Двамата всеки ден купуват червеи от риболовните магазини и преди да ги пуснат в големите гърла с подходяща пинсета, ги разрязват старателно на две. Това не е заради някакво синигерово гурме, а защото стомашните им сокове няма да могат да разградят обвивката на червеите и няма да получат нужните им протеини, обяснява Момчил.
Водя ги като деца на работа с мен, защото през 40-50 минути те са гладни и започват да пищят, обяснява Венко, който след края на служебните си ангажименти се прибира с кутията от принтерна хартия у дома. Момчил не можеше да ги вземе, защото има котка и нямаше да успеем да ги опазим, допълва биологът Скарлатов.
Явно се справят добре гледачите, тъй като по телцата на пилетата вече има перца и правят първите си опити за движения в гнездото, което е специално обзаведено за тях. Когато започнат да подскачат, ще ги преместим в кафез, а после ще ги учим сами да си намират храната и да се опитват да хвъркат, допълват двамата. Макар че са защитен вид и трябвало да бъдат изпратени в Спасителния център в Стара Загора, специалистите биолози решили да не рискуват живота на синигерчетата и сами да се погрижат за тяхното оцеляване.