Управляващият посолството на Казахстан в България Темиртай Избастин вчера бе гост на Русенския университет, областната и общинската управа на града. По време на разговорите са дискутирани възможностите за подобряване на културния обмен, научното сътрудничество и повишаването на стокооборота между двете страни с русенско участие.
Областният управител Венцислав Калчев представи на дипломата разнообразието на творчески идеи, които могат да бъда развити в областта на изкуството. Гостуването на състави за традиционен фолклор, арт пленери и общи изложби са част от конкретните предложения.  
35 са фирмите, които имат смесено българо-казахстанско участие, съобщи казахският дипломат Темиртай Избастин и допълни, че търсени и познати стоки в родината му са българската козметика и лекарства. Благоприятният инвестиционен климат на Русе е добра възможност за бизнес сътрудничество, стана ясно по време на срещата със зам.-кмета Димитър Наков. Това ще бъде последвано от среща между представители на инвеститори от двете страни, които биха могли да развият конкретни идеи от взаимен интерес.
Темиртай Избастин бе гост и на Русенския университет, като лично от ректора проф.Христо Белоев получи информация за научната работа във висшето училище и бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с университети в Казахстан. Дипломатът откри изложба „Съвременен Казахстан“ във фоайето на Канев център, която представя модернизацията на страната от последните години, станала възможна благодарение на огромните залежи на природни ресурси на територията й.