Частен старчески дом иска да прави фирма в Сандрово. Намеренията били за целта да се използва закритото селско училище. Това обяви вчера в комисията по здравеопазване директорът на общинската собственост Нели Миткова.
Във връзка с инвестиционното намерение на едноличното дружество „Дом за стари хора Хера“ Общината е поискала съгласуване от Министерството на образованието и от Министерството на здравеопазването. Тъй като тяхното одобрение вече е факт, на предстоящата сесия ще бъде гласувано предложение от училищния имот да се обособят два отделни имота.
Тази процедура се прави, тъй като инвеститорът имал желание да купи само част от училището - малката сграда заедно с прилежащ парцел от двора, който е с обща площ 3621 кв. метра. След като това се случи, по-малкият имот ще бъде предложен за продажба и фирмата ще пристъпи към промяна на предназначението му и изготвяне на проект.
Намеренията на дружеството били да изгради старчески дом с 40 места. Идеята се подкрепя не само от Общината, но и от кмета на Сандрово Божидар Стоилов. Пред „Утро“ той обясни, че е настоял пред инвеститора в бъдещия дом да бъде предвиден и дневен център за хора от селото, които нямат възможност да си плащат за цялостен престой, но биха могли да ползват дневни грижи.
Общинският директор Нели Миткова обясни, че ако проектът се реализира, това би било добре не само за възрастните, които имат нужда от такива грижи, но и за Общината с оглед опазването на школския имот. Тя подчерта, че голямата училищна сграда ще запази предназначението си, тъй като един ден би могло училището отново да бъде отворено.
В момента в много русенски села има затворени училища, за които Общината търси начин да ги използва ефективно, защото се рушат, когато са празни.