27-годишният Бахтияр Мюмюн и 35-годишният Хаяти Шакир се признаха за виновни за скриването на сирийци в камион, за да прекосят нелегално границата. Участието си в каналджийската схема призна и извършителят на самото престъпление - шофьорът на товарния „Мерцедес“ 44-годишният Осман Юзбек. Така всички участници в незаконното превеждане през граница, освен обвинения за подбудител и основна фигура в схемата Хайредин Тахир, се споразумяха с прокуратурата. Тахир, чиито адвокати са Марин и Димитър Марковски, най-вероятно докрай ще отстоява тезата, че няма нищо общо с престъплението.
За това, че на 14 май тази година се опитал да прекара през Дунав мост сирийците, а в камиона  му имало и 4800 къса цигари без бандерол, Юзбек бе наказан най-сурово. Неосъжданият досега шофьор ще трябва да изтърпи 2,5 години условно с 4 години изпитателен срок, както и да плати 3600 лева глоба.
Шакир, който също е с чисто съдебно минало, бе наказан с 1 година условно с 3 години изпитателен срок и 1500 лева глоба.  Мюмюн обаче ще влезе в затвора, тъй като има и друга присъда. Той е осъден от Кърджалийския районен съд през 2011 г. и участието му в каналджийската схема е било по време на изпитателния му срок. Затова 27-годишният мъж ще трябва да изтърпи половин година затвор при първоначален строг режим и да плати 1500 лева глоба.
Шестимата сирийци, които са се доверили на обещанията на каналджиите за безпрепятствано напускане на България, получиха по половин година условно с 3-годишен изпитателен срок. Всеки от тях ще трябва да плати и по 100 лева глоба. Бежанците били натоварени в камиона на 13 май в района на старозагорското село Пчелиново.