Перничанин връзвал съпругата си като животно за леглото и я карал да яде от купичката на домашните си любимци - куче и котка. Това довело перничанката до самоубийство. Драмата разказа юристка от фондация П.У.Л.С., която се бори с домашното насилие, пише struma.bg.

„Жената скочи от 8-ия етаж. Намерихме предсмъртно писмо, в което тя описваше какво е домашно насилие. Жената разказваше как мъжът й я третирал като кучето и котката, с които те живеели. По-късно котката умряла, кучето също скочило и се разпрало на нещо в басейн. Накрая скочила и жената. Знам, че не можем да спрем насилието, но можем да го назовем и да го превeнтираме. От домашното насилие се вижда само айсбергът, но нещата отдолу са много по-сериозни“, сподели Евтимова.

Годишно през фондацията минавали средно по 350 човека. Специалистите в пернишката организация са работили с над 5000 индивидуални случаи, без да се броят програмите за превенция на ХИВ и СПИН, съобщи Екатерина Велева, шеф на фондацията в Перник.

„Дойдох тук преди 16 години на една среща за домашното насилие. Докараха ме с кола, защото още не можех да шофирам. Тогава видях старите миньорски блокчета. Сториха ми се ожулени и пред срутване. Казах си, че това е последното ми идване в Перник. Но вече 16 години съм тук. Сега блокчетата са санирани и не изглеждат по този начин“, разказа за първите стъпки на фондацията Велева.