През тази седмица 491 търговски дружества, еднолични търговци и самоосигуряващи се лица ще получат телефонни обаждания от служители в офиса на НАП в Русе, заради невнесени навреме осигуровки. Общата им сума е 671 368 лв., които е трябвало да се издължат през първото полугодие с подаването на декларация образец 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ“.  Това са сумите по всички осигурителни фондове - ДОО, ДЗПО, Здравни вноски, ГВРС и УПФ.
За тази трета поред в рамките на близо месец телефонна кампания на русенските приходни служители, са селектирани длъжници, които имат да внасят между 500 и 5000 лв. Прави впечатление, че между тях има задължени лица, които са декларирали за миналата година търговски обороти за милиони левове.
За погасяването на задълженията са възможни различни схеми, които публичните изпълнители в офиса на НАП в Русе предлагат на неизрядните бизнесмени. За да се възползват те ефективно обаче, е необходимо веднага след телефонното обаждане да осъществят контакт с приходните служители.
Поради затруднения или с идеята да се задържат максимално плащанията, фирми бавят не само осигуровки, но и невнесени данъци. Само преди две седмици стана ясно, че 62 такива подопечни на НАП-Русе компании са пропуснали плащания за близо 11 млн. лева. Най-големите борчлии с просрочени публични вземания за над 100 000 лева бяха привикани за разговори с директора на НАП-Русе Йордан Йорданов.
Вече приключи кампанията, в която чрез телефонни обаждания до 375 фирми се напомняше на техните ръководства, че имат невнесен в срок корпоративен данък до 5000 лв. Голяма част от дружествата в тази група са осъществили връзка с публичните изпълнители в офиса на НАП в Русе, като мнозина са внесли задълженията си, а други са се възползвали от възможностите за разсроченото им плащане.
През следващите две седмици в електронния магазин на НАП на www.nap.bg ще бъдат обявени над 60 търга за леки автомобили, като най-евтиният от тях е с начална цена от 200 лв. Най-скъпият автомобил е БМВ Х5 със стартова цена, от която ще започне наддаването за него, 14 000 лв. В офиса на НАП в Русе сега се подготвят оценките и необходимите документи на 9 автомобила, които ще бъдат обявени на търг в края на август. Сред тях има няколко лекотоварни, а сред леките коли се срещат „Мерцедес“ от 1998 г., „Ауди 80“, „Фоксваген Голф“ и др.
В електронния портал на агенцията желаещите могат да купят не само леки коли, но и апартаменти, товарни превозни средства, парцели, магазини, фитнес, помещения за СПА, атрактивни имоти в зимните и морските ни курорти на цени често по-ниски от пазарните. Това са вещи на длъжници на НАП или конфискувани от държавата активи. От началото на годината до сега в електронния магазин са публикувани общо 3450 обяви за продажба на активи.
В електронния магазин на НАП може да се търси по ключова дума, цена, населено място, категория на вещта, номер на търга и други критерии. Това значително улеснява клиентите на НАП при търсенето на желаните от тях активи. Всеки, който проявява интерес да купи имот от НАП, трябва да знае, че за да се включи в наддаването, трябва да преведе депозит за участие в размер на 20% от първоначално обявената тръжна цена.
Списъкът с вещите, които НАП продава, се актуализира всеки ден. В момента най-голям е броят на обявите за продажба на недвижими имоти и на тези за леки и товарни автомобили. В електронния магазин на приходната агенция се продава дори медицинска техника, отпадъци от цветни и черни метали, самосвал, трактори, автобуси, кранове, багери и др.