Колаборацията от взаимноизключващите се чувства, която съпровожда едновременно тъгата от загубата на човек и радостта от раждането на нов живот стана повод преживелите подобна смесица от емоции да се обединят и да помогнат хората с подобна участ да се справят с изпитанията пред тях. Сдружение „Живот за България“ официално съществува от 12 януари 2012 година. От средата на юни тази година неговият нов председател е русенката Кремена Кирилова. Повод за създаването на организацията станаха зачестилите случаи на смърт на родилки, за което хората търсят отговорност от лекарите. Напрежението ескалира особено след като 19-годишната Деяна почина в края на 2011 година, която 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят диагноза. Оказа се, че е загубила живота си заради сепсис след оставена плацента в матката. Инициатор за създаването на сдружението е нейната майка Людмила Велинова. За смъртта на младата родилка няма обвинени и все още се чака назначаването на медицинска експертиза. Драматичната й съдба припомни смъртта на Запряна, която почина след раждане през 2009 година отново заради сепсис. Тези и още подобни случаи станаха повод за раждане на благотворителна кауза. Идеята е с обединени усилия почернените родители и близки да подпомогнат малчуганите, загубили майките си след раждане.
100 лева всеки месец на 7 полусирачета
Възможностите на сдружението стигат до там да подпомогнат със сумата от 100 лева ежемесечно останалите без майки малчугани. „Имаме искреното желание сумата за подпомагане да се увеличи, но в настоящите условия дори и събирането на тези помощи се оказва непосилно“, разказва 34-годишната Кремена Кирилова. Тя зае ръководния пост на организацията след смъртта на предходния председател 32-годишния Радослав Благоев, който почина от инсулт. Самият той, след като е предчувствал тежката си участ е изразил желание именно русенката да го наследи. Бюрократичните процедури около смяната на ръководството обаче довело до буксуване около легитимното събиране на дарения и затова изплащането на помощи е преустановено за месец. Средствата за подкрепа на почернените семейства се събират основно чрез провеждането на благотворителни инициативи. Последното събитие, което се е състояло, е бил концерт в операта на Стара Загора осъществен  с подкрепата на кмета Живко Тодоров  и  депутата Георги Анастасов . Идеята на Кирилова е следващото мероприятие да се проведе в Русе. Всеки, преживял подобна трагедия в семейството си, може да подаде искане до „Живот за България“ и да бъде включен в списъка на подпомаганите. Все още от Русенско такива случаи няма, но сдружението е отворено да ги приеме и откликне със символична помощ.
Можеше и моето дете да е сирак
споделя Кирилова и с това обяснява съпричастността си към каузата на сдружението. Самата тя има две деца, но при раждането на втората си рожба преди три години и половина среща отношение и действия от страна на лекарите, които я смразяват. „Факт е, че едни млади жени вече ги няма, а не е нормално жена в детеродна възраст да се спомине при раждане - все пак това е естественият ход на природата“, коментира Кирилова. Докато търси начин да се бори за правата си от преживяното в родилното отделение, младата майка стига до сдружение „Живот за България“. Впоследствие става и негов член. А днес е готова не само да съдейства за финансова подкрепа на изгубили майките си деца, но и да даде съвети на пострадалите от лекарски грешки и недоволните от медицинското обслужване.
Желание за съвместна работа с лекарите
Въпреки че често като причина за загубата на родилките хората приписват вината на лекарите, Кирилова е категорична, че не иска да се конфронтира с медицинските специалисти. Напротив - желае те да са партньор на сдружението и съвместно да организират инициативи в полза на бъдещите майки. „Жените гледат да се образоват от интернет, което никак не е за препоръчване и затова искам да се наблегне на информацията за хубавата страна на това да станат майки, защото това е нещо чудесно“, обяснява Кирилова. Затова на първо място планира да срещне общ език с медиците, за да може в болниците, в които смъртта си са намерили млади майки, да се поставят урни за дарения. „Никой не иска да се сатанизира лекарската професия. Аз не съм конфликтна личност, но пък всеки трябва да си търси правата, когато смята, че те са му нарушени“, коментира младата майка като апелира за отговорност. „На всеки може да му се случи да направи грешка. Аз като търговец например мога да изпадна в подобна ситуация и да ми бъде направена рекламация. Нека в такива случаи да кажем, да, направихме грешка и ще я коригираме, доколкото е възможно“, коментира още Кирилова.
Дулата - ангелът, който държи ръката на родилката
Едно от желанията на новия председател на сдружението е и да работи за популяризирането на дулата. Това е жена, която присъства по време на раждането и подкрепя майката морално. Наблюденията на Кирилова са не само, че в Русе няма такива, но и масово хората не знаят за тяхното съществуване. „Дулата държи ръката на родилката, обяснява й какво правят лекарите и какво предстои да й се случи - въпроси, които се въртят с бясна скорост в главата на всяка жена по време на раждане и на които няма от кого да получи отговори“, обяснява Кирилова. В София съществува училище, което подготвя жените за дули. Тяхното участие по време на раждане е популярно и се предпочита от майки в не един град в страната. Тези жени нямат медицинско образование, нито извършват медицински манипулации, но са запознати на теория от първа ръка за процесите около раждането и имат компетенциите да обясняват на родилката.
Всички около 20 члена, тримата души в управителния съвет на сдружение „Живот за България“, както и адвокат Пенка Гегова от Софийската адвокатска колегия, работят безвъзмездно. Хората, които искат да се уверят, че дарените от тях пари по сметка на организацията отиват в обещаната насока, могат да го направят чрез справка в годишните отчети на „Живот за България“. Връзка със сдружението може да се осъществи на e-mail [email protected]
Децата, които сдружението подпомага, са Памела Иванова от село Годица, Йорданка Бочева от Калофер, както и родените в София Борислава Бойчева, Аделина и Виктория Янкулови, Майкъл Михайлов и Снежина Снежинова от Стара Загора. Всички, които имат желание да помогнат, могат да го направят на дарителска сметка IBAN BG67SOMB91301052686801.