30 000 лева обезщетение поиска задържаният в русенския арест Й.К. заради нечовешките условия в килията. Погазването на елементарните му права като ходене до тоалетна, спане на чаршаф и свиждания с жена му превърнали арестанта в обвинител.
Й.К. бил задържан на 2 октомври 2013 година, а 6 дена по-късно бил освободен. Въпреки краткия престой той успял да се запознае отблизо с тежките условия на живот там. Според него ходенето до тоалетна не ставало при нужда, а по график и това принуждавало арестантите да уринират в бутилки. Освен това при „настаняването“ му в килията получил само одеяло, но не и чаршаф и други спални принадлежности.
На втория етаж, където пребивавал Й.К., имало 23 килии с капацитет за 51 задържани. По време на престоя му там обаче настанените били 56, като напливът от чужденци бил в разгара си. Ходенето до баня и тоалетна ставало три пъти дневно. Извън този график за нужда се сигнализирал надзирател. Често обаче охранителите били заети с други задачи и не можели да реагират своевременно. И за да не се изпуснат, задържаните се облекчавали в празни бутилки, макар че използването им за нещо друго, освен за пълнене на вода за пиене, била в разрез с разпоредбите на ареста.
Задържаният атакува и отказите за срещи с жената, с която живеел на семейни начала. Според съда обаче свиждания не са му отказвани, а просто тя не се била записала предварително, какъвто е редът за подобни срещи. Затова магистратите сметнаха, че Й.К. не е понесъл вреди заради липсата на контакт с дамата на сърцето си. За всички други описани унизителни и нечовешки условия обаче съдът прецени, че арестантът заслужава обезщетение. Но далеч по-скромно от претендираните 30 000 лева. Той ще получи 150 лева за причинените вреди за по-малко от седмица престой в русенския арест заедно с лихвите. Решението може да се обжалва.