"ФИФА изключва всякаква възможност Катар да бъде съ-домакин на Световната купа 2022 със съседните страни", заяви Сеп Блатер в събота, предаде Ройтерс.

Президентът на ФИФА добави, че ръководният орган на спорта е отхвърли възможността световното първенство да е през януари-февруари от уважение към олимпийското семейство и змините спортове.

"Решението на ФИФА е да се играе в една страна и това ще бъде в Катар," каза Блатер на пресконференция след среща с емира на Катар, шейх Хамад бин Тамим Ал-Тани.

Той отрече да е казвал, че съ-домакинството е възможност, и предположи, че това е недоразумение, което е възникнало по време на пресконференция в Абу Даби в петък.

"Искам да ви кажа, че когато взехме решението за Световната купа 2002 г., когато играхме в две страни (Южна Корея и Япония), това предизвика много трудности."

"Решихме никога повече турнира да се състои в две страни, още по-малко до три, ако една държава е в състояние да го поеме сама."

ФИФА миналия месец стартира процес на консултации, за да реши дали турнирът, първоначално планиран да се проведе в традиционния период юни-юли слот, трябва да бъде преместен в по-студено време на годината.

В петък Блатер изключи световно пурвенство през януари-февруари и заяви, че единствената алтернатива на летен турнир ще е ноември и декември през 2022 .

"Не знам точно за датите, но може да бъде от 10-ти до 10-ти."

Катар получи правото да организира финалите на Световното през 2022 г. през октомври 2010 г.