Мечокът Наско и мечката Габриела бяха изведени днес от пловдивския зоопарк, който стои затворен от шест години заради лошите условия, при които се отглеждат животните.

Директорът на Парка на танцуващите мечки от Белица, лекар и активисти на фондация "Четирите лапи" упоиха животните, прегледаха ги, сложиха ги в контейнери и ги транспортираха до Белица. Тъй като паркът на танцуващите мечки е пълен, там в момента живеят 23 животни, се е наложило два месеца да се осигуряват условия за временен престой на пловдивчаните. Мечокът Наско ще живее сам в терен на площ около декар и половина, а мечката Габриела ще бъде пусната при други мечки, а ако не успее да се адаптира, също ще бъде отделена. Тя е с ампутирана лява предна лапа, но се оказа, че инцидентът, при който мечокът я е наранил, е предизвикан от нея. Заради това и двете мечки години наред живяха в пловдивския зоопарк в съседни, но отделни клетки. Габриела е дарение на пловдивския зоопарк от цирковата фамилия Мечкарови в началото на 90-те. Тя така и не успяла да свикне нито със цирка, нито с другите мечки. Не е ясно и дали сега в Белица ще се разбере с новите си съжители или пак ще я отделят.

Наред с мечите тревоги, любопитството на маймуните, които проследиха цялата операция и нормалния човешки страх да си в такава близост до подобно голямо животно, в зоопарка днес имаше и емоции, подобни на раздялата с член на семейството. През цялото време, докато траеше упойката и товаренето на мечките, не спря да плаче директорката на зоопарка. Насълзен беше и гледачът на мечките, който до края ги окуражаваше. По първоначален план животните трябва да бъдат върнати в Пловдив през октомври 2015, когато по план трябва да завърши строежът на новия зоопарк. Докато траеше зрелищната операция по отвеждането на мечките, обаче, стана ясно, че стартът на строежа се отлага заради жалба, подадена от пловдивски екоактивисти до Административния съд. Строителство за 4 млн. лв. върху 40 дка площ трябваше да започне тези дни, а първият етап да приключи след година, но делото е насрочено за 3 септември, така че по принуда цяло лято ще се работи единствено върху площта на сегашния зоопарк. Жалбата е подадена от сдружение "Граждански контрол- защита на животните", същата организация, която принуди общината да се откаже от идеята си да строи паркинг под езерото в Цар Симеоновата градина.