За трупането на излишни килограми може да е виновна и самата ни къща, или по-точно начинът на подреждането й, обзавеждането й и организацията на бита в нея, твърдят специалисти. Според тях вътрешното оформление на дома също влияе на поддържането на фигурата. Затова предлагат да бъдат направени 8 промени, които имат най-вече психологически ефект и биха помогнали да се запази добрата форма.

Пуснете вътре светлината.

Тъмните помещения водят до напълняване, твърдят учени от Калифорнийския университет. Причината е изцяло психологическа. В тъмното задръжките падат, ние се отпускаме и преставаме да се стараем. Така храната едва ли не сама ни се набутва в устата. Ако прозорците на стаите са малки и светлината не достига, добавете макар и изкуствена светлина чрез подходящо вътрешно осветление. Ако е толкова горещо, че не е възможно да минете без щори, по-добре те да са в светли тонове.

Сложете в кухнята часовник, хранете се на тиха музика.

Тези, които се хранят бавно и дъвчат храната дълго, поемат средно около 70 калории по-малко на ядене. Мнозина от нас често пъти дори не осъзнават колко бързо се тъпчат. За да бъде контролиран процесът, засичайте времето за хранене с кухненския часовник. Вечерята задължително трябва да отнема не по-малко от 30 мин. Не ставайте веднага от масата. Постойте няколко минути и си починете. Леката приятна музика гони стреса и прави храненето още по-приятно.

Поддържайте температура около 18 градуса в стаите.

Прохладната къща кара огранизма да търси начин да се затопли, за което той изразходва определено количество енергия. През зимата е лесно да се намали парното и да се постигне здравословно охлаждане. През лятото обаче за целта е необходим климатик. При температура около 18 градуса организмът гори 100-200 калории всеки ден.

Сменете си чиниите.

Големите чинии често пъти стават причина за излишно тегло. Прекалено големите лъжици също водят до поглъщане на повече храна от необходимото. А тясната чаша може да побере по-малко висококалоричен алкохол, отколкото по-дребната на вид, но затова пък тумбеста. Тези прости номера със съдовете водят до успешно спестяване на някоя и друга излишна калория.

Правилно подреждайте продуктите в хладилника.

Вероятноста да сложите на масата си нещо полезно нараства три пъти, ако щом отворите хладилника, то попадне в полезрението ви. Затова сложете плодовете и зеленчуците на рафта, който е на равнището на очите ви. А шоколадите и другите сладки неща скрийте някъде отзад. Психолозите твърдят, че ако не виждаме вредните неща, е много по-лесно да ги забравим.

Сами теглим дявола за опашката, ако непрекъснато държим чиния със сладкиши и бисквити на масата си. Тогава при всяко минаване ще сме склонни да посягаме към нея. По този повод учени дори направили експеримент - те сложили сладките неща на другия край на масата на човек, който обядвал. Дори самата мисъл, че ще трябва да стане, за да ги достигне, го накарала да изяде около 100 калории по-малко.

Хората, които са на диета, пък просто не трябва да купуват и да внасят у дома продуктите, които са им забранени. Правилото - нека вкъщи има шоколад, пък аз ще проявя воля и няма да го ям, е само за мазохисти.

Боядисвайте в хладни цветове.

На този съвет вероятно ще възразят мнозина, защото е известно колко много хора държат на ярките и весели цветове, които повишават настроението. Доказано е обаче, че те увеличават и апетита.

Никак не е случайно, че заведенията за бързо хранене обикновено са боядисани в червено или жълто. Затова пък има изследвания, според които синият цвят например отнема чувството за глад.

Махнете огледалата от помещението, в което тренирате.

Пак психолози твърдят: жените, които се занимават със спорт пред огледало, се чувстват по-изморени, отколкото тези, които не се гледат, когато тренират. Затова и приключват упражненията по-рано. Липсата на огледало прогонва желанието на тренировката да се сложи край преждевременно.

Използвайте “стимулиращи” аромати.

Някои миризми помагат на отслабването. Ароматът на жасмин например вдига адреналина и води до повишено желание да се потанцува или да се прави гимнастика.

Лавандулата успокоява съня, а е известно, че нарушенията му водят до трупане на килограми. Друго изследване показало, че хора, които са вдъхвали аромат на мента на всеки два часа, поглъщали 2700 калории по-малко на седмица.