Хората, които имат нещастието да живеят на ул. „Адмирал Рождественски“, са направо сървайвъри. Не им се налага да пътуват до екзотични страни, за да се доказват в екстремни ситуации, защото тук всеки техен ден е екстремен. След обилните дъждове през последните месеци пътят до домовете им прилича на кално езеро. Нещо повече - част от него се е срутила в Русенски Лом, което прави преминаването от там наистина опасно. Така улицата съществува само на картата на Русе, но в действителност част от нея я няма.
Още по времето на кмета Божидар Йотов „Адмирал Рождественски“ бе наречен „Кметска гордост“ заради многобройните дупки. Миналата година в широката си част, където се намират залата за бадминтон и няколко фирми, улицата бе асфалтирана. Тогава зам.-кметът Свилен Иванов обеща, че за останалата част средства ще се предвидят през 2014-а.
Към днешна дата обаче хората, живеещи в неремонтирания участък, който само с голямо въображение би могъл да се нарече улица, се молят не за асфалт, а просто за укрепване и засипване с подходяща фракция. Истината е, че когато завали, човек може да мине по улицата само с ботуши. Автомобилите затъват и дори таксита отказват поръчки, щом чуят адреса, без значение дали времето е хубаво или лошо.
Нямаме снегопочистване, нито сметосъбиране, защото автомобилите се опасяват да минат в аварийните участъци и предпочитат да не рискуват, обясняват неволите си хората и допълват, че не са спрели да си плащат данъците и таксите, а не получават нищо.
Достъпът на линейки и на пожарни коли също е затруднен. Липсва и улично осветление.
Живеещите в района разказват, че от мостчето над Русенски Лом до бившата фабрика „Свежест“ улицата е многократно заливана от реката при наводненията преди години и настилката е буквално отнесена. От 1996 година съквърталците засипват Общината със сигнали, но и до ден-днешен чуват само обещания. Те показват папка с документи, които потвърждават думите им. Още преди 18 години комисия се е произнесла, че е необходимо пътят да се възстанови. През 2006 г. се прави нова комисия, която пък излиза със становище, че е необходимо брегоукрепване и реконструкция на пътя.
Постоянно дават надежди на хората, но така и не се намират средства. Вместо това се чуват оправдания, че тук живеем само десетина семейства, недоволстват потърпевшите.
Още в понеделник ще направим оглед, за да преценим какви мерки можем да вземем. За реконструкция и асфалтиране средства няма, но поне да спасим положението като настелем фракция, за да не затъват в кал хора и коли, коментира вчера зам.-кметът по комуналните дейности Свилен Иванов.
Що се отнася до укрепването на брега на Русенски Лом, не е ясно кога това ще се случи, тъй като проектът за него, който щеше да се финансира със заем от немска банка, се провали. Точно заради този проект отлагахме ремонта на „Адмирал Рождественски“, но в крайна сметка не ни одобриха, каза Свилен Иванов.