94-годишен пенсиониран милиционер бе гвоздеят на тържеството на Областната дирекция на МВР по случай днешния професионален празник на полицията. Александър Влайков е участник във Втората световна война. След връщането си от фронта постъпва в новосформираната Народна милиция през 1946 година, а през 1964 година става началник на Второ районно управление, което е било на мястото на днешната дирекция на бул. „Скобелев“. Пенсиониран е през 1973 година.
„Много съм доволен, че получих покана от сегашния директор на полицията в Русе Георги Великов да участвам в тържеството в навечерието на празника на МВР. Силно се надявам, че тази първа среща на ветерани и действащи полицаи няма да е последна и затова приветствам начинанието на Великов“, каза пред гостите о.з. полк. Влайков. В отговор Георги Великов увери, че тези срещи за 8 ноември ще станат традиция за дирекцията на вътрешните работи в Русе.
16 бивши директори, заместници и началници на МВР-Русе присъстваха на вчерашното тържество. Всички се зарадваха да се видят на кръглата маса в конферентната зала на дирекцията. След скромна почерпка те излязоха пред сградата, където полицаи от специалните части поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицейски служители. Приветствия към служителите на МВР поднесоха областният управител Венцислав Калчев и кметът Пламен Стоилов. На тържеството бяха още окръжният прокурор Огнян Басарболиев, районният прокурор Герги Георгиев шефът на пожарната комисар Димитър Павлов и много гости от различни институции.