Снимки и картини в различни форми, размери и цветове, отрупани хаотично едни през други по стените. Първоначалното чувство за разхвърляност и пренасищане обаче само след минути отминава и се превръща в признание за специалиста, успял да сътвори подреденост от хаоса. Със сигурност повечето хора са изпитвали подобни емоции от артистичните дизайнерски решения в по-модерните заведения например. Разбира се, има и по-консервативно настроени, които не разбират как една стена може да побере десетки картини и това да стане с вкус и естетика.
Стените-галерии, изпъстрени с всевъзможни картини и снимки, са все по-популярни у нас през последните години. И както с повечето неща, и с този дизайнерски способ родните декоратори успяват да прекалят. Често те не уцелват границата и резултатът е кич и стресираща за очите и ума каша от цветове и форми. Не са малко обаче и добрите примери за артистична галерия на стената от на пръв поглед крайно контрастиращи форми и цветове. Освен на заведенията, такава своеобразна галерия може да се превърне в добър приятел и на дома. Изпъстрянето на предварително избрана стена с различни картини и снимки със сигурност е начин за разчупване на поомръзналия интериор и вдъхване на артистичност.
Хаосът на стената всъщност е прецизно подреден предварително
Стената-акцент трябва да е добре обмислена, независимо дали решението за нейното създаване е дошло спонтанно, или след дълги размисли. Композицията трябва да се оформи чак след като всички картини и снимки са избрани. Идеята е стената да изглежда сякаш произведенията са прибавяни небрежно години наред. Зад тази небрежност обаче се крие предварително премислено и умело съчетаване на форми и цветове. Съществена роля за постигане на зашеметяващ резултат е изборът на подходяща стена, която да се превърне в акцент на дома. Тя може да се намира в кухнята, дневната, коридора, а дори и в банята. Ако пространството е по-ограничено, композицията може да се нареди и над някоя мебел от обзавеждането като например над дивана в хола, скрина в спалнята или пък масата в кухнята. Всичко зависи от търсения ефект и, разбира се, разположението на стаите.
Първо трябва да се избере картината, която ще играе главната роля
Специалисти съветват подредбата на стената-галерия да започне с избора на картина, снимка или огледало, което да е основният акцент. Около нея е правилно да се поставят по-малки по размер произведения. Макар това да звучи простичко за изпълнение, винаги е добре първо да се направи репетиция, за да се онагледи бъдещата галерия на стената. Добре е избраните аксесоари да се подредят на пода и да се измерят местата, на които ще бъдат поставени, както и разстоянията между тях. За да не е композицията твърде натрапчива и стресираща погледа и съзнанието, за препоръчване е цветовете на картините да са в сходна гама. По същата причина е добре и рамките да са еднотипни.
Малките картини са идеални за домашния интериор
Съчетаването на големи и малки картини на стената в дома е сравнително сложна задача заради по-малкото място, което предлага жилището в сравнение с простора на някой ресторант. Естествено, експериментите вкъщи не могат да са и кой знае колко смели. Затова идеалният вариант, който трудно може да доведе до грешка е групирането на няколко малки картини или снимки на една стена. Причината е, че самостоятелно аксесоарите едва ли биха впечатлили, докато комбинирани в своеобразна галерия ще изразяват голяма доза артистичност. И тъй като интериорът е въпрос на лично решение и усещане, всички тези правила могат да паднат, стига на човек да му харесва хаоса и съчетаването на коренно различни на пръв поглед форми и цветове. Или пък ако разполага с голяма семпла стена в дома, където може да нареди десетки картини. Тогава акцентът в своеобразната галерия няма да е само един, а може да са два или повече.
Домошарите пък могат да направят алея на семейството
Снимки от раждане на детето, първия му рожден ден и първите стъпки, които е направило, през фотоси от първия учебен ден, та чак до неговата сватба. Това може да е едната тематична линия, която да присъства на алеята на семейството. Така стената-акцент в дома също ще е толкова интересна, колкото композицията от различни картини, но ще разказва историята на самия дом. На другия полюс е възможността за окичване на стената с различни огледала. Тази ексцентрична визия трябва да е добре премислена и премерена, тъй като отблясъкът на огледалата може да не се понася добре от членовете на семейството и вместо да носи положителни емоции, да ги напряга излишно.