Д-р Свилен Досев е роден през 1961 г. в Русе. Завършил е медицина в Санкт Петербург и е третият педиатър във фамилията си. Спeциалист е по детски болести и е защитил дисертация в областта на имунологията и вирусологията. Има над 30 научни публикации в специализирани издания. В момента работи като педиатър в Педиатричното отделение на МБАЛ-Русе. Д-р Досев е председател на секция „Медицина и стоматология“ към Съюза на учените в Русе.

- Д-р Досев, какви са най-често задаваните въпроси към педиатрите?
- Сега майките, защото все пак те се грижат в повечето време за децата, четат много, интересуват се, питат, ровят из интернет, но и сверяват знанията си с лекарите. Много често разговорите ни започват с „вярно ли е, че...“, особено когато статиите във форумите не са авторски и са просто съвети и споделен опит на други майки.
Повишената температура на децата е може би най-често повод за тревога у родителите. Всички се интересуват до колко градуса е нормалната температура. Във всички педиатрични книги пише, че до 37.2 градуса е нормална температура. Трябва да се знае, че колкото по-малко е едно дете, толкова неговата терморегулация е по-незряла и се влияе от околната среда. Ако го оставим в гореща стая, бебето ще вдигне температура. Същото важи и за студените помещения - температурата му може да спадне до 35 градуса и то да е здраво. Затова е добре децата да се отглеждат при стайна температура от 20-21 градуса, не повече, не по-малко. Българинът като цяло смята, че колкото е по-горещо вкъщи, толкова е по-престижно и добре за децата му. Таткото се облякъл по потник и изгаря, но детето трябва да е доволно. Имали сме случаи даже на мозъчни отоци от горещи помещения. Често по време на сън майките мерят температурата, но пропускат, че тогава тялото се затопля и няма да е реален показател. Добре е да се мери когато детето се е събудило и е минал поне половин час.
- След като няма живачни термометри, може ли да се разчита на точност при електронните?
- Лично аз съветвам родителите да имат поне два, а в най-добрия случай три термометъра. Електронните термометри наистина дават големи отклонения и често трябва да измерите температурата и на себе си, за да сте сигурни в показанията. Най-точни си остават живачните термометри, но те са забранени. След тях се нареждат новите стъклени, които са с химическо вещество в тях. В класацията следват всички с батерийки, дистанционните с инфрачервени лъчи, тези за ухо и едва накрая са термометрите-биберони. Това е само ориентировъчно показване, че нещо не е наред, също като лентичките за челото.
- Повишената температура може ли да е опасна?
- Тя сигнализира, че има някакъв процес в организма. Често майките предполагат, че когато на децата им растат зъбките, повишават температура. Това категорично не е вярно като зависимост. Другото, което битува в семействата, е, че обриви, разстройство и хрема също са нормални при никненето на зъбките. Не е вярно. Няма никаква зависимост между тези състояния. Зъбчето просто пробива тъканта и избива. Детето може да е неспокойно, да е раздразнено, но не и болно. На пазара има вече достатъчно успокояващи гелове за венците и е добре те да се ползват, а не други медикаменти.
Когато температурата отиде до 38 градуса, вече трябва да се обърне сериозно внимание. Майките питат често защо „Панадол“ например не се дава на детето повече от три дни. По принцип може, но е написано неслучайно. Това е подсказване към родителите да се обърнат към лекар. Ние в болницата също даваме антипиретици, но е контролиран процес.
- Споменавате разстройството, а то е като че ли също често срещан проблем при малките деца.
- Да, особено в сезон на стомашно-чревни и ротавирусни инфекции. Ако детето има два-три пъти повече от нормалното изхождания и те са редки, би трябвало дори да се пусне бързо известие до ХЕИ и да се премине към микробиология. Бебе на 3-4 месеца има опасност да се обезводни, да се интоксикира и да стане наистина голяма беля.
- Как трябва да се реагира, ако има съмнения за натравяне на детето?
- Това също е често срещан проблем, който тревожи родителите и се нуждае от бърза реакция. Често възрастните са небрежни и оставят различни химически разтвори в бутилки от минерална вода например. Детето хваща шишето и пие, но получава отравяне. Първо, не бива да се оставят на достъпни места такива химикали, както и лекарства. Често възрастни баби и лели ходят на гости при малки деца, оставят си чантите без надзор и мъниците бъркат и любопитстват за лекарствата им. Детето изпада в гърч, повръща и родителите се блокират. В такива случаи е много важно да се каже на лекарите какви лекарства е възможно да е погълнало детето.