Заподозреният за нападението на 20 годишната Виктория Христова, Салахедин Бин Аладин е бил разпознат тази сутрин като автор на брутално нападение преди пет месеца. 

Става дума за грабеж с опит за убийство на 35 годишния Тихомир Владимиров. В ранните часове на 27 май той е бил нападнат на паркинга зад Централни хали само на метри от мястото, където в нощта срещу събота пострада Виктория.

Необяснимо мълчание

Репортери на "Дневник" и "Капитал" откриха Владимиров, който потвърди информацията и разказа накратко за случилото се. Той е отивал именно към денонощния магазин, в който Виктория работи. На паркинга е бил настигнат от млад мъж, който говорел нещо на френски.

"Отивах до денонощния магазин, за да си купя сайдър. Зад мен тръгна млад човек, който очевидно беше арабин и говореше на френски. Опитах се да избягам, но ме настигна. Всичко стана за секунди", спомня си Тихомир Владимиров.

Той е бил намушкан 12 пъти – в черния и белия дроб, като е била срязана и сънната му артерия, загубил е близо два литра кръв. Закаран е в критично състояние в "Пирогов", където лекарите успяват да го спасят.  "Не знам как запазих самообладание, вързах си една блуза около врата и се опитах да успокоя дишането си, за да намалее изтичането на кръв", спомня си моменти от преживяното Владимиров.

По-късно той описва нападателя си, а полицаите правят фоторобот. Няколко пъти е викан за разпознаване, но без резултат.

Днес предиобед Тихомир Владимиров е разпознал Бин Аладин в трето РПУ като своя нападател.

Алжирецът е разследван също така и за грабеж на жена пак в района на ул. "Пиротска" .

За случая на Тихомир липсва официална информация от МВР. Нападението над него е много тежко и
е необяснимо, защото полицията не е съобщила  още през май и не е разпространила описанието на нападателя.

Шефът на СДВР Ивайло Спиридонов не беше открит за коментар до редакционното приключване на материала. "Дневник" ще продължи да събира информация за случая.

Задържан в Гърция след разпространена снимка

Аладин беше задържан във вторник вечерта от гръцката полиция. Той е успял да премине границата, като по данни на МВР е искал да избяга в Кипър. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще му бъдат повдигнати обвинения за грабеж и опит за убийство, като потвърди, че има данни и за други престъпления, извършени от него.

Виктория Христова, която е настанена в Пирогов, без опасност за живота, е била с прорезни рани по главата и ръцете. Тя отказва да говори с журналисти.

След нападението в нощта срещу събота МВР направи зрелищна акция в района на инцидента. В понеделник снимката на Аладин беше разпространена, като самоличността му е установена благодарение на камера в близост до магазина, където е работело младото момиче.

Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даде подробности за задържането на мъжа. Той успява да стигне до Пловдив с такси в неделя вечерта. На следващия ден "добросъвестен гражданин" подава сигнал в полицията, че Аладин е забелязан в града. След това МВР блокира центъра на Пловдив и щурмува адрес, за който е имало сигнал, че се е намирал заподозрения. На него Аладин не е открит.  Същата вечер, отново с такси  Аладин напуска Пловдив  и се отправя към пограничното село Мезек. Полицията блокира селото, а граничните служби - границата, но той отново не е открит. Без резултат остава и "прочистването на селото", което МВР на два пъти прави през деня във вторник.

Вечерта около 20. 40 ч. гръцките власти съобщават, че издирваният Аладин е бил задържан на около 60 км от село Мезек, близо до град Орестиада.