Сътрудник на американския университет на Уисконсин в Медисън е създал смъртоносен вирус.
Всъщност става дума за преработен щам на свинския грип, известен също като H1N1, който е устойчив на човешкия имунитет.
Рискованата „трансформация" на виновния за смъртта на над 500 000 души вирус е направена от професора по вирусология Йошихиро Каваока. Първоначално ученият възнамерявал да създаде ваксина срещу грипа и използвал щамовете на вируса преди епидемията от 2009-2010 г., за да проследи как се е променил вирусът през последните четири години. Вместо да разработи ваксина обаче, ученият „произвел" смъртоносен щам на свинския грип.
Работата на учения предизвика сериозни критики от страна на другите учени. Според тях, ако ако щамовете на новия вирус се озоват извън пределите на лабораторията, човечеството ще се окаже безсилно пред него, защото имунитетът на хората няма да успее да се пребори с него, а ваксина изобщо не съществува.
„Каваока направи човечеството безсилно срещу свинския грип, ако модифицираният H1N1 се разпространи случайно извън лабораторните условия. Всичко това е безумно", цитира думите на анонимен учен изданието Independent.
В свое изказване сътрудници на университета Уисконси в Медисън твърдят, че такава опасност на практика не съществува. Те посочват, че работата на вирусолога е насочна само към разработването на ваксина срещу опасния вирус.
Въпреки това критиките срещу Каваока продължават да валят. Припомняме, че по подобен начин - само след три мутации, птичият грип се модифицира по такъв начин, че стана възможно предаването му от човек на човек.