Виното реколта 2013 ще е най-доброто от поне 6-7 години, заяви за „Утро“ изпълнителният директор на „Винпром Русе“ Наталия Къснеделчева. След като две години на практика не прави кампания, тази есен предприятието е изкупило близо 2 милиона килограма бяло и червено грозде.                                                      
Гроздето беше със захарност 24-26, докато последните години се радвахме на 17-18. Изобщо не се налага да се подсилва. Цялото количество изкупихме от български производители - колеги със собствени лозови масиви, поддържащи високо качество. Никакъв внос от Македония или Молдова. Много здраво и добре гледано грозде, така че всичкото вино реколта 2013 ще е отлично, каза Къснеделчева.
Новите вина ще се предлагат и в нови, вероятно фигурални бутилки, подобни на тези, които „Винпром Русе“ използва за руския пазар. Замяната ще стане след Нова година, за да се съчетае с подмяната на бандеролите.
Винзаводът е използвал отличната реколта, за да запълни изчерпаните си запаси Пино Ноар. На пазара ще излезе ново бяло вино Совиньон блан, ще се върне и „Пристис Елегант“ - купаж от Совиньон блан и Шардоне. За пръв път ще се пусне и розе Совиньон блан.
На пазара вече е новата кайсиева ракия, която бе изчерпана от търговската мрежа преди няколко месеца. С плодовете от тазгодишната реколта обаче сега стана много по-истинска, каза Къснеделчева. Ракията винпромът също ще предложи скоро в нова бутилка с рисуван върху стъклото етикет.
Не сме спирали работа от Коледа миналата година, вътрешният пазар не е мръднал много нагоре, но имаме много поръчки за Русия. Направихме пробив в Турция, където за първи път изнесохме вина, имаме малки количества за Холандия и Финландия. Възстановихме и износа на ракия за Испания, там живеят вече доста българи и се търси, съобщи директорът на русенския „Винпром“.