Разнообразен и наситен със събития е афишът на регионална библиотека „Любен Каравелов“ през ноември. Една естествена доминанта са срещите с писатели и книги. Те започват от днес от 17.30 ч, когато във фоайето на втория етаж ще бъде представена книгата на сръбския протоиерей проф. д-р Радован Бигович „Църквата в съвременния свят“. Гост на русенци ще бъде преводачът на този извънредно интересен труд - д-р Свилен Тутеков, доцент в православния факултет на Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. Роден през 1956 година, докторът по богословие в Белградския университет е починал преди година, но неговите текстове неизменно предизвикват полемики. Той разглежда църквата във взаимовръзки с кибернетичния универсум, с демокрацията, с корупцията, с гражданското общество.
На 8 ноември отново от 17.30 ч ще бъде представена новата поетична книга на авторката от Троян Лина Борджиева. На 12 ноември в библиотеката ще гостува известният белетрист Пелин Пелинов. Преподавателят в Пловдивския университет Мартин Кадиев ще говори за неговата пенталогия „Възход и падение“, петте романа, които обхващат периода от обявяването на независимостта на България до края на Първата световна война.
Другата интригуваща среща ще бъде с писателя и преводач от испански език Румен Стоянов. Преводачът на романа „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес ще пристигне в Русе на 27 ноември, а разговорът с него по темата „Българската литература в Бразилия“ ще започне в 17.30 ч.
Изложба с рисунки от конкурса „Аз съм европейски гражданин“, организиран от евродепутатката Мария Габриел за деца от първи до шести клас, ще бъде открита на 20 ноември. А на 30 ноември студентката доброволка от Русенския университет Йоана Михайлова е решила да запознае малките читатели с живота и творчеството на известни западноевропейски художници-илюстратори на книги за деца. Това ще стане в ателието „Майстори на детската илюстрация“, а русенчета на възраст от 7 до 10 години ще могат и сами да се пробват като художници - ще илюстрират герои и истории от своите любими книжки.