Коледното настроение вече витае в Психодиспансера. Екип от трудовата терапия на болницата майстори празнични украшения, с които ще зарадва русенци. Това, което пациентите сътворяват, наистина е прекрасно - коледни венци, сърца, картички, топки и други сувенири. Готвим се за традиционния коледен базар, от който приходите отиват за благотворителна дейност, казва управителят на Психиатричната болница д-р Теменужка Матева.
Коледните красоти обаче не изчерпват заниманията в центъра за трудова рехабилитация. Там болните шият чаршафи, отглеждат плодове и зеленчуци, а след това затварят цикъла в кухнята, където приготвят различни вкуснотии. Вчера например заетите с готварство приготвяха баклава и туршии. Други метат нападалите листа в двора на Психото, поддържат градинките и подменят плочките на алеите.
Пациентите имат възможност да развиват трудовите си навици и въображението си и в редица други занаяти. Истината е, че психично болните са изключително прецизни в детайлите, така че това, което майсторят, наистина е с високо качество.
В болничната зеленчукова градина се отглежда почти всичко, от което може да се направи салата. В момента се вадят картофите и се берат тиквите. В овощната градина има 23 различни плодни дръвчета, засадени са и 15 дръвчета с лешници. Всичко тук е отгледано естествено, без да се използват препарати.
Най-интересното е, че всички, които са заети в трудовата терапия, се чувстват чудесно и с желание идват на работа, разказва д-р Матева. Тя е категорична, че тази заетост се отразява много добре на болните, тези хора с години не влизат в отделение, подчертава тя. От персонала добавят, че ангажираните с трудова дейност я вършат с такова желание, че ако можеше, щяха да идват и в събота и неделя. Всеки има нужда да се чувства полезен и сред свои хора и именно това е, което държи тонуса на нашите пациенти, казват медиците.
Когато част от продукцията, която психично болните произвеждат, се продаде на благотворителни търгове, малка част от приходите те получават като поощрение. Парите стигат колкото да покрият пътните им разходи до Психото, защото те разполагат с безплатни карти за градския транспорт, но стигат само за 15 пътувания.
За пациентите, които нямат свой дом и близки, които да се грижат за тях, в диспансера има 2 защитени жилища с перфектни условия. В тях са настанени общо 20 души. Там живее дори едно семейство.
Д-р Теменужка Матева разказва, че хората с психични отклонения при тях не се лекуват само медикаментозно и с трудова терапия. Те се водят на разходки и екскурзии, на опера и театър. С операта и театъра имаме много добри отношения и често получаваме от тях безплатни или много евтини билети за представленията, споделя д-р Матева. А както е известно, изкуството влияе благотворно на духа не само на здравите, но и на болните хора.