От 24 години съм бизнесмен и популярно име в Шумен, издавал съм вестниците „Търговищки вести“ и „Шуменски вести“, имам натрупано добро състояние и мога да не работя до края на живота си, заяви вчера пред Русенския окръжен съд 50-годишният Деян Касабов. Освен с медиите си, той е известен и с кандидатурата си за кмет на Шумен през 2007 година.
Касабов се оказа в русенския следствен арест, след като бе задържан на Дунав мост на връщане от Холандия на Великден с 1,239 кг таблетки екстази. Наркотиците на стойност около 37 000 лева били открити в пазарска торба в джипа му под два пакета кафе. Според адвокатите му чантата дори не е негова - дадена му била от познат в Холандия с молба да я достави на жена в Шумен и той приел да направи тази услуга.
Клиентът ми не е знаел за наркотика, иначе, ако е искал да пренася дрога, щеше поне да скрие пакетите, заяви вчера пред Окръжния съд един от защитниците на Касабов Димитър Марковски. Той заедно с още двама адвокати поискаха магистратите да изменят мярката му за неотклонение и да го пуснат от ареста.
Живея с Деян Касабов на семейни начала и имаме две деца. Мярката му е неоправдано тежка. Освен това трябва да му се направи повторна операция заради обострената в ареста дискова херния. Той трябва да спи на специални матраци и да провежда рехабилитация, а няма такава възможност. Досега не е отсъствал от вкъщи толкова дълго и това е стрес за децата ни, мотивира се адвокат Христова, която е и негов партньор в живота. Касабов имал и ангажименти покрай съдебните дела около откритото производство по несъстоятелност на фирмата му „Интер къмпани“.
Съдът сметна, че мястото на Касабов действително не е в ареста и измени мярката му за неотклонение в домашен арест. Решението обаче може да се оспори пред Апелативния съд във Велико Търново.